Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Κριστόφ Γκαλφάρ

Ο πρίγκιπας των νεφών 

 "Ο πρίγκιπας των νεφών" είναι το πρώτο μέρος μίας τριλογίας του αστροφυσικού Κριστόφ Γκαλφάρ, μαθητής του Στίβεν Χόκινγκ. Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Νεανικού Μυθιστορήματος του 2010 από το Γενικό Συμβούλιο των Vosges και το Βραβείο Καλύτερου Επιστημονικού Νεανικού Βιβλίου του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.

Τα γεγονότα της ιστορίας λαμβάνουν τόπο στο Μπλούμπερι, ένα σύννεφο μερικά χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό. Το χωριό αυτό δημιουργήθηκε ώστε να κρυφτεί εκεί η κόρη του βασιλιά των νεφών, Μυρτίλη και να προστατευτεί από τον έναν τύραννο του οποίου σκοπός ήταν να μεταβάλει το κλίμα της γης και να το χρησιμοποιήσει ως όπλο για να κυριαρχήσει. Ο Τρίσταμ και ο Τομ είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να αποδράσουν από το Μλούμπερι μετά την σύλληψη των κατοίκων του, και έτσι θα μπουν σε μία νέα περιπέτεια ώστε να εμποδίσουν τα σχέδια του τυράννου να πραγματοποιηθούν, και να σώσουν τη Μυρτίλη από τα χέρια του. 
 Είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτεια και δράση, το οποίο μέσα από μία απλή και κατανοητή γλώσσα καταφέρνει να εξηγήσει πολυάριθμα φυσικά φαινόμενα και επιστημονικά ζητήματα με έναν ευχάριστο τρόπο για τους αναγνώστες. Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: "Χρησιμοποίησα τη μυθοπλασία για να διηγηθώ την επιστήμη. Επειδή η επιστήμη αποτελεί έναν ονειρικό κόσμο, γεμάτο από ατελείωτη και αμέτρητη ομορφιά… Γι’ αυτό και οι επιστήμονες ζουν με το κεφάλι στα σύννεφα ή στα αστέρια…"
[Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ, μετάφραση Ευγενία Τσελέντη, σελίδες 310, έτος έκδοσης 2010, γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά, τίτλος πρωτοτύπου: Le prince des nuages]
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου