Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

+ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ



 ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τις δύο τελευταίες ώρες, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος.
  Τα τελευταία χρόνια, ο εκφοβισμός και η βία στα σχολεία μεταξύ των παιδιών είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε μεγαλύτερο βαθμό. Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, το 25% των παιδιών στα σχολεία έχει βιώσει κάποιας μορφής εκφοβισμό. Τα θύματα στα οποία ασκείται αυτού του είδους βία, δεν έχουν απαραίτητα υποστεί σωματικές βλάβες αλλά έχουν δεχτεί λεκτική βία, όπως προσβολές, κοροϊδίες και διακρίσεις, με αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από τον κοινωνικό τους περίγυρο.
   Αρχικά (την πρώτη ώρα)  μίλησαν για τις μορφές της ενδοσχολικής βίας (bulling).  Έγινε ενημέρωση των μαθητών για τον σχολικό εκφοβισμό σε μορφή συζήτησης, στην οποία τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά, και τα περισσότερα από αυτά δείχνοντας κατανόηση και πλήρη συναίσθηση της κατάστασης. Εξήγησαν τους λόγους που καθιστούν το φαινόμενο αυτό ανεπιθύμητο.
  Σκοπός της ενημέρωσης ήταν η ευαισθητοποίηση  της σχολικής κοινότητας πάνω στο θέμα και μέσα από αυτήν να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους και ίσως κάποια προσωπικά τους βιώματα με έναν δημιουργικό τρόπο. Αυτά που ασκούν βία σε άλλα παιδιά (θύτες) να σταματήσουν και τα παιδιά που έχουν δεχτεί βία (θύματα) να πάρουν θάρρος και να μιλήσουν για την εμπειρία τους.
 Την δεύτερη ώρα  τα παιδιά σχεδίασαν σε ένα λευκό χαρτί το λογότυπο και μιά αφίσα που θα ήθελαν να έχει το "Παρατηρητήριο πρόληψης της σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού". Κάποια παιδιά δούλεψαν μόνα τους και κάποια άλλα σε ομάδες.
  Στο έργο του ο καθέ μαθητής χρησιμοποιώντας την φαντασία του και τις ιδέες του, δημιούργησε κάτι που εκφράζει την προσωπική του άποψη σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Πληροφορηθήκαμε ότι τα τρία καλύτερα έργα, που θα επιλέξει επιτροπή του σχολείου, θα προκριθούν στον διαγωνισμό "+Δημιουργώ", με έργα παιδιών από σχολεία όλης της Ελλάδας, με σκοπό την τελική επιλογή του λογότυπου από το  υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΚΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου