Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΧΛΗ

 ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο και πρωτόγνωρο φαινόμενο για την πόλη της Γλυφάδας. Το πρωινό της 19ης Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι της περιοχής αντίκρισαν ένα πυκνό στρώμα ομίχλης απλωμένο παντού τριγύρω στην ατμόσφαιρα.

Έκπληξη κατέκλυσε αρχικά τους μαθητές του σχολείου μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων μην έχοντας συνηθίσει ένα τέτοιο φαινόμενο θεώρησαν πως επρόκειτο για σύννεφο καπνού. Αφού όμως συνειδητοποίησαν πως ήταν απλώς ομίχλη, οι αντιδράσεις άρχισαν να ποικίλουν. 
 Άλλοι αντιμετώπισαν ως ευχάριστο το φαινόμενο αυτό, παρατηρώντας πως η ποικιλία στον καιρό και τη διάθεση των ανθρώπων, δίνει ενδιαφέρον στην καθημερινότητα. Από την άλλη, υπήρχαν εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις από τους υπόλοιπους, οι οποίοι υποστήριζαν πως θα ήταν προτιμότερο ο ήλιος να μας χαρίσει άλλη μια ηλιόλουστη μέρα, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας.

ΑΡΓΥΡΙΟΥ  ΒΑΣΩ, ΔΑΣΑΚΛΗ ΣΟΦΙΑ

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ 






1 σχόλιο:

  1. Ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς ή ομίχλη θαλάσσης:

    Έτσι ονομάζεται η ομίχλη εκείνη που σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια. Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι΄ αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης. Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.
    Ευνοϊκοί παράγοντες σχηματισμού ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς είναι:α) Η εισβολή υγρού και σχετικά θερμού αέρα από την ξηρά στη ψυχρότερη θαλάσσια περιοχή.β) Η μεταφορά αέριας μάζας από θερμή θαλάσσια επιφάνεια σε άλλη ψυχρότερη, καιγ) Η μεταφορά ψυχρής αέριας μάζας σε περιοχή θερμότερης θαλάσσιας επιφάνειας. Στη περίπτωση αυτή ενδεχομένως και να σχηματισθεί ο λεγόμενος θαλάσσιος καπνός.

    Γενικά η "θαλάσσια ομίχλη" είναι ιδιαίτερα συχνή πλησίον ψυχρών θαλάσσιων ρευμάτων όπως στο ρεύμα του Λαμπραντόρ ή του Όγια-Σίβο. Επίσης σχηματίζεται κατά μήκος των ακτών, στις οποίες οι επικρατούντες άνεμοι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην ανατάραξη της επιφάνειας της θάλασσας έτσι ώστε ψυχρότερο νερό ν΄ ανέρχεται στην επιφάνειά της. Τέτοιο γεγονός συμβαίνει π.χ. κατά μήκος των ακτών της ΝΔ. Αφρικής και της Καλιφόρνιας.
    Η ομίχλη "οριζόντιας μεταφοράς" μπορεί να σχηματισθεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων (κατά συνέπεια και της φοράς των ανέμων) κινείται από χαμηλότερα (άρα θερμότερα) γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα (άρα ψυχρότερα). Τότε ο αέρας αυτός μπορεί να κορεσθεί εύκολα καθώς φθάνει πάνω από θάλασσες εύκρατων πλατών. Τα 85 έως 90% των ομιχλών που απαντώνται σε ανοικτή θάλασσα είναι τύπου "οριζόντιας μεταφοράς".
    Διαλυτικοί παράγοντες της ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς είναι:α) Η αύξηση της έντασης του ανέμου πέραν των 15-18 κόμβων (οπότε και η ομίχλη διαλύεται ή ανέρχεται και μετατρέπεται σε χαμηλό νέφος) καιβ) Η μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου. Αυτή επιφέρει αλλαγή στην αέρια μάζα όπως π.χ. σε διάβαση μετώπου.Σημείωση: Ιδιαίτερα οι ναυτιλλόμενοι θα πρέπει να έχουν υπ΄ όψη τους ότι η θαλάσσια ομίχλη σχηματίζεται κατά κανόνα όταν θερμός αέρας κινείται σε περιοχή ψυχρότερης θαλάσσιας επιφάνειας. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος αποφυγής ή διαφυγής από αυτήν είναι το πλοίο να λάβει πορεία προς τα θερμότερα ύδατα, δηλαδή εν προκειμένω προς την κατεύθυνση από την οποία πνέει ο άνεμος. Ειδικά όμως σε οδούς ναυσιπλοΐας όπως στη Βόρεια Θάλασσα ή οπουδήποτε αλλού που επιπλέουν πάγοι ενδεχομένως η αλλαγή πορείας για αποφυγή ομίχλης να καθίσταται δύσκολη. Πάντως έτσι κι αλλιώς οι ναυτιλλόμενοι θα πρέπει, ειδικά όταν δεν διαθέτουν μετεωρολογικό δελτίο, από μόνοι τους να θεωρούν ως πιθανή την δημιουργία θαλάσσιας ομίχλης, κάθε φορά που η θερμοκρασία αέρος είναι ανώτερη εκείνης της θαλάσσης, ο δε άνεμος όταν βρίσκονται κοντά στη ξηρά πνέει από την ακτή. Η δε πυξίδα για τα πολύ μικρά σκάφη για τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή