Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΛΗΨΗ



Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας 
 Εμβόλια – τεστ ΠΑΠ
Ο τράχηλος είναι το κατώτατο τμήμα της μήτρας που επικοινωνεί με τον κόλπο, στον οποίο γίνεται η σεξουαλική επαφή. Τράχηλος και κόλπος αποτελούνται εξωτερικά απο επιθηλιακό ιστό, δηλαδή από κύτταρα που παράγουν βλέννα την οποία βλέπουμε και στο εσώρουχό μας (υγρά).
Παρ΄όλο που η βλέννα έχει σκοπό να παρασύρει τα μικρόβια έξω από το σώμα μας υπάρχουν πολλά μικρόβια που ΔΕΝ παρασύρονται... ένα από αυτά είναι και ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων ή HPV. Σαν ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μόνος του και έτσι κατά την σεξουαλική επαφή, επειδή «τραυματίζεται» η περιοχή, «μπαίνει» στα επιθηλιακά κύτταρα  για να εκμεταλευτεί τα οργανίδια που έχουν για να πολλαπλασιαστεί. Σημειώστε και ότι η χρήση του προφυλακτικού ΔΕΝ προστατεύει 100% από τον ιό γιατί η επαφή των σωμάτων γύρω από τα γενητικά όργανα  μεταφέρει υγρά και μαζί τους και τον ιό...
Όταν προσβληθούμε για πρώτη φορά (συνήθως 18 με 22 ετών) μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και την στοματική κοιλότητα, η οποία θα υποχωρήσει, αλλά ο ιός ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΠΟΤΕ, παραμένει στα κύτταρα και πολλαπλασιάζεται παράλληλα με τις κυτταρικές διαιρέσεις. Με το καιρό όμως (10 με 30 χρόνια) τα κύτταρα παθαίνουν αλλοιώσεις, δηλαδή αλλάζουν, και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.  
Οι γυναίκες πάνω από 25 ετών έχουν πιθανότατα ήδη προσβληθεί από τον HPV και γι΄αυτό πρέπει ΠΑΝΤΑ και ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ να κάνουν TEST PAP, το τεστ δηλαδή που επινόησε ο Γεώργιος Παπανικολάου, στο οποίο ο γιατρός παίρνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και τον κόλπο με ένα βουρτσάκι, ανιχνεύει προκαρκινικές καταστάσεις και έτσι αντιμετωπίζουμε εγκαίρως και επιτυχώς  τα προβλήματα...
Για τα κορίτσια όμως και τις νεαρές γυναίκες, εκτός από το Τεστ Παπανικολάου, που πρέπει να γίνεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ αμέσως μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, υπάρχουν και δύο εμβόλια εναντίον του HPV το Gardasil και το Cervarix:
  •         Tο Gardasil (Δοσολογία:2η δόση σε 2 μήνες μετά την 1η, 3η δόση σε 4 μήνες μετά την 2η) προστατεύει από τους τύπους HPV 16 και 18 (καρκινογόνοι) και από τους τύπους 6 και 11 (προκαλούν κονδυλώματα, όχι καρκίνο).
  •          Το  Cervarix (Δοσολογία:2η δόση σε 1 μήνα μετά την 1η, 3η δόση σε 5 μήνες μετά την 2η) από τους τύπους 16 και 18 (καρκινογόνοι).
Αρχικά υπήρχε μια επιφύλαξη από τους ιατρούς σχετικά με τα εμβόλια αυτά γιατί δεν είχαν κυκλοφορήσει για μεγάλο χρονικό διαστημα για να δοκιμαστούν σε πολλούς. Στις μελέτες που ανακοίνωσαν πρόσφατα και οι δύο εταιρείες δεν έχουν παρατηρηθεί συχνές σοβαρές παρενέργειες, μόνο ελαφρά πυρετική κίνηση, πονοκέφαλος και τοπικός ερεθισμός στην περιοχή της ένεσης, δηλαδή δεν διαφέρουν από αυτές των άλλων εμβολίων που είναι σε χρήση.  Η εμπειρία από τα δύο εμβόλια είναι πλέον μεγάλη (έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 100  εκατομμύρια δόσεων).
Έτσι προτείνουν να εμβολιαστούν ΟΛΕΣ οι κοπέλες και τα αγόρια (που αν και δεν κινδυνεύουν τα ίδια, μεταφέρουν το μικρόβιο μέσω των σεξουαλικών επαφών). Είναι ΔΩΡΕΑΝ!
Επιμέλεια: Αικατερίνη Ρόζη, εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου