Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ



ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ    ΣΩΜΑΤΙΚΗ    ΒΙΑ

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική εκείνη συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη αντικειμενική (π.χ. σωματική) ή αντιληπτική (π.χ. προσωπικότητας).
Εν ολίγοις, κατευθύνεται προς εκείνα τα θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες (έναν ή πολλούς μαζί) ως αδύναμα , είτε σωματικά είτε ψυχολογικά .
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι, οι ενήλικες, που χρησιμοποιούν σωματική βία, για να συνετίσουν τα παιδιά τους, τα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παραβατικές συμπεριφορές, αφού:
1. τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι μεγάλοι είθισται να χτυπάνε τους μικρότερους.
2. το ξύλο εκλαμβάνεται ως μορφή επιβολής των απόψεων και των επιθυμιών του θύτη προς το θύμα του.
3. όταν χτυπάμε, μας φοβούνται και έτσι δημιουργείται ένα αίσθημα απόλυτης κυριαρχίας και εξουσίας σε αυτόν που χτυπά!
4. στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και να κάνουν τελικά αυτό που θέλουν, τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν κρυφά και παρασκηνιακά, αντιμετωπίζουν προβλήματα έκφρασης των αναγκών και των συναισθημάτων τους, κατάχρησης αλκοόλ και εξάρτησης από ότι οι ενήλικες, που δεν έχουν κάτι ανάλογο να θυμούνται.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που έγιναν αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι η διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος και επικοινωνίας ,διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα. Μεγάλη ευθύνη για αυτό έχει ο διευθυντής-διευθύντριας της κάθε σχολικής μονάδας, που θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές. Να ακούει τακτικά τις απόψεις τους, να τους να τους εμπνέει και να εγγυάται την σωστή λειτουργία του σχολείου. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν και να διασαφηνιστούν ξεκάθαροι κανόνες, που θα συνοψίζονται στο Σχολικό Κανονισμό.
 Ακόμη θεωρείται απαραίτητη η αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατανόηση ,η διαμόρφωση και τήρηση των σχολικών κανόνων . Η ενδοσχολική βία αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους ,όπως με το να μιλήσεις στους γονείς σου, στους εκπαιδευτικούς σου ή να το πεις στους συμμαθητές  για βοήθεια.
 Το παιδί που έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στο σχολείο, παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα:
*Γίνετε επιθετικό ή υπερβολικά ανήσυχο.
*Εκφοβίζει ή θυματοπειοί άλλα παιδιά ή τα αδέλφια του.
*Κάνει αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολείο, ή καθυστερεί να πάει ή αργεί να επιστρέψει στο σπίτι ή έχει μειωμένη διάθεση να πάει στο σχολείο ή αρνείται να πάει στο σχολείο με πρόσχημα κάποια αδιαθεσία ή αρνείται να  συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
*Σχεδόν καθημερινά πηγαίνει από διαφορετικό δρόμο στο σχολείο.
*Συχνά χάνει τα πράγματά του.
*Έχει σημάδια στο σώμα του ή έχει σχισμένα ρούχα.
*Ζητά συχνά χρήματα γιατί λέει ότι έχασε τα δικά του.
*Έχει εφιάλτες.
*Πέφτει η σχολική του επίδοση.
*Απειλεί να αυτοκτονήσει.


ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑΓΚΛΗ, ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΥΣΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΖΙΟΝΕΛΟY

ΣΣ. Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας της καθηγήτριας Γεωργακάκη Χρύσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου