Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ
  
Αντιπροσωπεία των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Χρύσα Γεωργακάκη συμμετείχε στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην λεωφόρο Ποσειδώνος στο παλαιό Δημαρχείο.


Τίμησαν με την ενέργεια τους αυτή τους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας που το 1821 εξεγέρθηκαν ενάντια της Οθωμανικής πολύχρονης σκλαβιάς. Το αλησμόνητο μνημόσυνο για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που πρόσφεραν την ζωή τους ή την σωματική και ψυχική ακεραιότητά τους για την δημιουργία ελεύθερης πατρίδας.
Η νέα γενιά που θα πάρει την σκυτάλη να αφεντέψει την πατρίδα μας πρέπει να έχει υπόψη τις (διαχρονικές) διαπιστώσεις του Διονυσίου Σολωμού (απόσπασμα επιστολής προς τον Γ. Τερτσέτη στις 25 Μαρτίου 1842): "Πάνε είκοσι ένα χρόνια, που σαν σήμερα η Ελλάδα έσπασε τις αλυσίδες. Η μέρα αυτή του Ευαγγελισμού είναι μέρα για χαρά και δάκρυα. Xαρά για τα μελλούμενα, δάκρυα  για τη σκλαβιά την περασμένη. Και για το σήμερα τι να ειπώ;
 Η διαφθορά είναι τόσο γενική κι έχει τόσο βαθειές τις ρίζες, που σε κάνει να σαστίζεις. Μόνον όταν οι αφορμές της διαφθοράς εξολοθρευθούν πέρα ως πέρα, θα μπορέσουμε να έχουμε μια ηθική αναγέννηση. Τότε το μέλλον μας θα είναι μεγάλο, όταν όλα στηριχθούν στην ηθική, όταν θριαμβεύσει η δικαιοσύνη, όταν τα γράμματα καλλιεργηθούν, όχι για μια μάταιη επίδειξη, παρά για όφελος του λαού, που έχει ανάγκη από παιδεία και από μόρφωση όχι σχολαστική. Τότε θα έχουμε- ή μάλλον θα έχουν τα παιδιά μας- μια ηθική αναγέννηση και το μέλλον θα είναι μεγάλο".

1 σχόλιο: