Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΣΤΟ ΦΥΤΟ



 Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
     
Κάθε Παρασκευή μετά το σχόλασμα, διεξάγονται μαθήματα περιβαλλοντικής  στο χώρο του σχολείου μας. Είναι μια καινοτόμος ιδέα που έχουν υιοθετήσει λίγα σχολεία  με πρώτο και καλύτερο το δικό μας. Τα μαθήματα είναι διασκεδαστικά ενώ συγχρόνως μας παρέχουν μια ποικιλία πληροφοριών για τα φυτά του τόπου μας και άλλων χωρών και την καλλιέργεια τους.
    Στην αρχή του μαθήματος οι μαθητευόμενοι συγκεντρώνονται στην αίθουσα της τεχνολογίας και παίρνουν τις απαραίτητες οδηγίες για την εργασία που θα πρέπει να κάνουν. Στη συνέχεια εφοδιάζονται με τα κατάλληλα γεωργικά εργαλεία και γίνεται η πρακτική εξάσκηση στους δύο κήπους του σχολείου μας. Το κάθε παιδί συμμετέχει ενεργά στο μάθημα δουλεύοντας μέσα στον κήπο ή κάνοντας εργασίες εκτός κήπου που είναι εξίσου σημαντικές. 
Τις ηλιόλουστες μέρες τα μαθήματα γίνονται στην αυλή όπου και υπάρχει πρακτική εξάσκηση, ενώ τις βροχερές τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα του εργαστηρίου, άλλοτε παρακολουθώντας βίντεο και φωτογραφίες διάφορων φυτών και άλλοτε συζητώντας τις μελλοντικές εργασίες.
    Παρόλο τον περιορισμένο χώρο και χρόνο, τις αντίξοες συνθήκες, το περιορισμένα γόνιμο χώμα και τη μηδενική βοήθεια των ανωτέρων δυνάμεων έχουμε καταφέρει να φυτέψουμε διάφορα είδη λαχανικών, ενώ τώρα είμαστε πάνω στη μελέτη διάφορων φυτών που θα μπορούσαν να περιφράξουν το σχολείο προσφέροντας ασφάλεια και αισθητική αναβάθμιση.
    Μέχρι στιγμής ο κήπος μας φιλοξενεί κρεμμύδια, μαρούλια( τα οποία δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία λόγω χώματος) φακές, ηλίανθους, στάρι, φασόλια και το σιτάρι των αρχαίων ελλήνων τη ζέα ,ενώ σύντομα θα φυτευτούν ντομάτες, φυτά βασιλικού που διατηρήσαμε στο εργαστήριο από το Σεπτέμβριο. 
Για την προστασία του σιταριού δημιουργηθηκε και τοποθετηθηκε ειδικό δημιούργημα που αποτρέπει τα πουλιά να πλησιάσουν αφού αυτά είναι ο μεγαλύτερος του κίνδυνος.
     Από το πρώτο κιόλας μάθημα τα παιδιά έχουν πάρει και στο σπίτι τους σπόρους ή φυτά από τα λαχανικά που φυτεύουμε και τα βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται ίσως καλύτερα από ότι στο σχολείο αφού εδώ οι καταστάσεις δεν ευνοούν τόσο. Η χαρά είναι μεγάλη καθώς βλέπουμε τους κόπους μας να αποκτούν καρπούς, κυριολεκτικά, και τότε είναι που θέλουμε να δουλέψουμε περισσότερο και ακόμη πιο σκληρά.
  Στο πλαίσιο του μαθήματος η περιβαλλοντική  ομάδα θα πάει εκδρομή στη λίμνη Στυμφαλία για να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Συκιωνίων.
     Είναι όμως πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο που υπάρχουν τέτοια προγράμματα στο σχολείο και τέτοιοι καθηγητές που τα διδάσκουν διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες των παιδιών και βοηθώντας τα να ονειρεύονται και να κοιτούν με αισιοδοξία και ελπίδα το ανερχόμενο μέλλον.

                                                                                            Ελένη Κασούρα Β’2    

3 σχόλια:

  1. Αξια η προσπάθεια των μαθητών σε όλη αυτή την προσπάθεια της περιβαλλοντικής ομάδας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξια η προσπάθεια των μαθητών και φανερό το αποτέλεσμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το χώμα που το βρήκατε. Από την φωτογραφία δείχνει ότι δεν είναι για καλλιέργεια. Αυτός που σας το έφερε σας γέλασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή