Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πάουλο Κοέλιο (Paulo Coelho)



Ο  ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ

Ο Αλχημιστής  ένα βιβλίο το οποίο  με έβαλε σε μία  μεγάλη  αναζήτηση .  Σε  βαθιά  νοήματα, που  όσο πιο πολλά  μπορούσα να κατακτήσω τόσο  πιο πολύ βυθιζόμουν στον υπέροχο κόσμο του. Σε έκανε να διαπιστώσεις πως καθημερινά πράγματα, ασήμαντα για τον καθέναν μας μπορούν να γίνουν επιστήμη.
Το βιβλίο στην αρχή περιγραφει την ζωή ενός βοσκού που ζούσε στην Ισπανία. Περιπλανιόταν σε λιβάδια, σε πεδιάδες, κοντά σε λίμνες με τα  πρόβατα του. Ώσπου μια μέρα περαστικός ο Σαντιάγκο έτσι ονομαζόταν, περνούσε απο την Ανδαλουσία, μια πόλη , όπου είχε ξαναπάει και συνάντησε έναν γέρο Βασιλιά ο οποίος του μίλησε για έναν θησαυρό όπου ήταν θαμμένος στις Πυραμίδες και του έδωσε συμβουλές για το πώς θα τον κατακτήσει. Μετά απο πολύ σκέψη ο  Σαντιάγκο αποφάσισε να ακούσει τα λόγια του Βασιλιά και να ψάξει για το θησαυρό του.  Πούλησε τα πρόβατά του και με αυτά τα χρήματα μπόρεσε να βγάλει ένα εισιτήριο για να περάσει απέναντι στην Αφρική και μετά να περάσει με καραβάνι την έρημο και να φτάσει στις Πυραμίδες, στον θησαυρό του.
Όταν το αγόρι πέρασε στην Αφρική και αποβιβάστηκε έβλεπε ανθρώπους γύρω του, οι οποίοι δεν γνώριζαν την Ισπανική μητρική του γλώσσα, τότε ένας άντρας τον πλησίασε μιλώντας του Ισπανικά. Όταν γνωρίστηκαν συμφώνησαν, το αγόρι να του έδινε όλα του τα χρήματα και εκείνος να τα έδινε σ' έναν άνθρωπο για να τους οδηγήσει στην έρημο με καραβάνι. Όμως αυτός ο άντρας όταν το αγόρι δεν κοιτούσε εξαφανίστηκε με τα χρήματα του. Μετά απο λίγο καιρό το αγόρι βρήκε δουλειά σε ένα κατάστημα όπου πουλούσε κρύσταλλα, για έξι μήνες. Μετά απο αυτούς του μήνες έχοντας χρήματα αποφάσισε να φτάσει στις Πυραμίδες με έναν Άγγλο φίλο του, μ' ένα καραβάνι. Στη μέση όμως του ταξιδιού ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των φυλών, έτσι το καραβάνι αναγκάστηκε να καταφύγει σε μία όαση. Εκεί ο φίλος του έψαχνε έναν αλχημιστή για να τον διδάξει. 
Ο Σαντιάγκο γνώρισε μία κοπέλα όπου την έλεγαν Φατίμα, συναντήθηκαν για μια φορά και απο τότε συναντιόντουσαν κάθε μέρα. Όταν ο φίλος τους γνώρισε τον Αλχημιστή τον γνώρισε και το αγόρι. Μετά απο λίγο καιρό ο Αλχημιστής πρότεινε στο αγόρι να τον πάει στην Αίγυπτο στις Πυραμίδες. Ο Σαντιάγκο αποχαιρέτησε την Φατίμα και ξεκίνησε το ταξίδι του. Όταν έφτασε στις Πυραμίδες αποχαιρέτησε τον Αλχημιστή, τον ευχαρίστησε και ξεκίνησε να σκάβει για να βρει τον θησαυρό. Έσκαβε για ώρες όπου εμφανίστηκαν κλέφτες και τον έκλεψαν, τον χτύπησαν μέχρι να πέσει αναίσθητος. Ο Σαντιάγκο όμως έζησε, συλήθηκε και ξανάρχισε να σκάβει, όπου βρήκε τον θησαυρό του. Ήταν ένα τεράστιο σεντούκι με χιλιάδες χρυσά νομίσματα. Με τεράστια χαρά, πλημυρισμένος απο ευτυχία είπε: έρχομαι Φατίμα.
Αυτό το βιβλίο ήθελε να μας πει πως όταν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να τα καταφέρει! 
[Εκδόσεις Α. Α.  ΛΙΒΑΝΗ, σελίδες 304, μετάφραση Μαρία - Φερρέιρα Χιδίρογλου, πρόσφατη έκδοση 2013, γλώσσα πρωτοτύπου Πορτογαλικά, τίτλος πρωτοτύπου "o Alquimista"]
                                                                         ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  Α2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου