Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΜΕΡΕΣ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ



Ο Χριστός, έγινε άνθρωπος, δίδαξε, έπαθε, Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε από αγάπη για μας τους ανθρώπους.
Τις μέρες αυτές των Παθών και της Ανάστασης Του ας αφεθούμε να δούμε τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών και ας κάνουμε την αγάπη οδηγό μας.
Ακολουθούν τρία ενδιαφέροντα κείμενα μαθητών για την Μεγάλη Εβδομάδα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών της καθηγήτριας Ασπασίας Αμβράζη.

 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Πλησιάζουν δυο βδομάδες διακοπών και ξεκούρασης. Γιορτάζουμε το Πάσχα.Το Πάσχα είναι μια γιορτή η οποία σχετίζεται με την θρησκεία μας, τον χριστιανισμό,όπως γνωρίζουμε. Γιορτάζουμε τα πάθη και  την ανάσταση του Χριστού. Λυπόμαστε και στενοχωριόμαστε για την Σταύρωση και χαιρόμαστε για την Ανάσταση Του. Σκέφτομαι και αναρωτιέμαι ίσως κι εσείς, γιατί εκείνες τις μέρες κάποιοι άνθρωποι να σταυρώσουν τον Ιησού, γιατί ύστερα από τόσα θαύματα; Προφανώς κυριαρχούσαν τα συμφέροντα.Τελικά ύστερα από τα μαρτύρια που πέρασε, αναστήθηκε. Ήρθε για να μας σώσει, να μας σώσει από τα σφάλματα και να μας διδάξει. Μ' όλες αυτές τις παραβολές μας εξήγησε σημαντικές έννοιες και αλήθειες της ζωής. Γι' αυτό τον αγαπάμε πιστεύουμε σ' αυτόν επειδή θυσιάστηκε για μας και αναστήθηκε. Ο ίδιος είπε ότι η βασιλεία του δεν είναι απ' αυτόν τον κόσμο είναι πνευματική. Ο Χριστός απέδειξε ότι είναι ο Μεσσίας, Ο Υιός του Θεού. Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή κατά την οποία προσφέρουμε και βοηθάμε όπως κανονικά πρέπει να κάνουμε και στην καθημερινότητά μας. Ο Ιησούς Χριστός υποσχέθηκε ότι θα 'ναι πάντα μαζί μας κι όσο πιστεύουμε σ' αυτόν  μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά και με τον Θεό αλλά και μεταξύ μας και να κατανοήσουμε το νόημα της ζωής. Μας παρουσιάστηκε και είναι ένα πρότυπο ζωής που θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε.
                                                                                                                      Σοφία Γκάνεμ Β1

ΟΙ ΛΑΜΠΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και γι αυτό το λόγο κι εμείς κρατάμε νηστεία για να τιμήσουμε τον Ιησού Χριστό που θυσιάστηκε για εμάς.
Η τελευταία μέρα πριν την εβδομάδα των Παθών, όπως ονομάζεται, είναι η Κυριακή των Βαΐων . Εκείνη τη μέρα ο Ιησούς Χριστός έφτασε στα Ιεροσόλυμα, ενώ δέχθηκε τη θερμή υποδοχή όλων.
Σύμφωνα με το βιβλίο μας, ο υιός του Θεού προσευχόταν συνέχεια στον πατέρα του, μέρα και νύχτα. Πολύ χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η προσευχή  <<Πατέρα μου, αν είναι δυνατόν να μην πιω αυτό το ποτήρι, αλλά ας μη γίνει το δικό μου θέλημα , αλλά το δικό σου>>.
O Ιησούς κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου παρέθεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας  .Το ίδιο βράδυ ο Ιησούς   συνελήφθη και, προς μεγάλη του απογοήτευση, οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον πήγαν στο σκληρό και απάνθρωπο Άννα και μετά στον Καϊάφα . Κάποιοι ψευδομάρτυρες ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς είπε <<Μπορώ να γκρεμίσω το ναό του Θεού και σε τρεις μέρες να τον ξαναχτίσω>>. Όντως αυτά ήταν τα πραγματικά λόγια του Μεσσία, αλλά δεν εννοούσε  αυτό που όλοι νόμιζαν. Ήθελε να πει ότι θα πεθάνει  και σε τρεις μέρες θα αναστηθεί, πράγμα που συνέβη.
 Αργότερα οδηγήθηκε στον Πόντιο Πιλάτο και παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε για να ελευθερώσει τον αθώο Ιησού , οδηγήθηκε στο να υπακούσει τους οργισμένους Ισραηλίτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν παρασυρθεί από τους αρχιερείς και τους Φαρισαίους.
 Ο Ιησούς σταυρώθηκε  . Παρέδωσε το Πνεύμα  Του λέγοντας <<ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ…>>. Ξαφνικά η γη ταρακουνήθηκε ολόκληρη και τότε κάποιοι κατάλαβαν ποιος ήταν στην πραγματικότητα , αλλά ήταν ήδη πολύ αργά…
  Μετά από τρεις μέρες, ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε και γι αυτό εμείς αυτή τη μέρα την έχουμε σηματοδοτήσει ως μέρα χαράς κι ελπίδας.
 Γενικά, όλη τη Μεγάλη εβδομάδα η ατμόσφαιρα στην εκκλησία είναι άκρως κατανυκτική . Ειδικά από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά βαραίνει ακόμη περισσότερο μέχρι τη νύχτα της Ανάστασης όπου είμαστε γεμάτοι ζωντάνια κι ευχόμαστε στον κόσμο <<ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ>>…   

                                        ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΑΡΔΑΜΑΝΗ      Β1  



ΑΓΑΠΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η Μεγάλη Εβδομάδα σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση είναι η σημαντικότερη εβδομάδα του χρόνου. Είναι η εβδομάδα όπου οι χριστιανοί όλου του κόσμου αναβιώνουν μέρα με τη μέρα τη Διδασκαλία, τα Πάθη, τη Σταύρωση και τελικά την Ανάσταση του Χριστού και γιορτάζουν το Πάσχα, τη σημαντικότερη γιορτή του χριστιανισμού.
Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, συντελούν πάντα στη διαμόρφωση των συναισθημάτων όλων των ανθρώπων οι οποίοι επηρεάζονται από το κλίμα και τη διάθεση που επικρατεί γύρω τους. Συνεπώς, η διάθεσή μας κάθε μέρα είναι διαφορετική, καθώς «ξαναζούμε» ο καθένας ξεχωριστά τη θλίψη για τα Πάθη και τη Σταύρωση του Κυρίου και τη χαρά για την Ανάσταση Του.
Μέσα από τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα εκδηλώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πραγματικό μήνυμα του χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο: η αγάπη, ο σεβασμός και η εκτίμηση που πρέπει να έχει ο καθένας μας για τον εαυτό του και για τους γύρω του.
Δυστυχώς στις μέρες μας, ο εγωισμός, ο υλισμός και οι μεγάλες φιλοδοξίες απειλούν αυτές τις τόσο σημαντικές αρετές. Παρόλα αυτά, τη γιορτινή περίοδο, η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός συντελούν στην επανασύνδεση και την επανένωση οικογενειών και φίλων για να περάσουν μαζί στιγμές ευτυχίας.
Το κύριο έργο της εκκλησίας μας είναι να διατηρήσει με κάθε τρόπο τα συναισθήματα αυτά που «δένουν» τους ανθρώπους, ανεξίτηλα και άσβεστα από τη φθορά του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τον καθένα μας ξεχωριστά. Ας διατηρήσουμε λοιπόν αυτές τις αρετές στις καρδιές μας, για να περάσουμε όμορφα το Πάσχα και αυτή τη χρονιά.
Καλή Ανάσταση!
Δασακλή Σοφία Β1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου