Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (8)



Τι είναι ένα chat room;

Ένα δωμάτιο ανοιχτής επικοινωνίας, γνωστό στην γλώσσα του Διαδικτύου ως chat room, προσφέρει άμεση (συγχρονισμένη) επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Τα chat rooms είναι εικονικά μέρη, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να «συναντηθούν» και να «συνομιλήσουν» μέσω μηνυμάτων που γράφουν με το πληκτρολόγιό τους. Όπως αποκαλύπτει και η λέξη «συγχρονισμένη», για να κάνει κανείς chat με άλλα άτομα, πρέπει να τα «συναντήσει» την ίδια ώρα σε ένα chat room.

Πολύ δημοφιλή είναι τα αποκαλούμενα «Instant Messenger Programs» (Προγράμματα Άμεσων Μηνυμάτων), μέσω των οποίων μπορεί κανείς να πληροφορηθεί πότε οι φίλοι του είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Τότε μπορεί να τους καλέσει σε συνομιλία, να τους στείλει μηνύματα, αρχεία, κ.λπ. τα οποία θα λάβουν και μπορούν να διαβάσουν άμεσα.

Πώς μπορώ να συνομιλώ με ασφάλεια;

Είναι εύκολο να συνομιλήσετε με ασφάλεια, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες:
1. Οι εικονικοί φίλοι μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτό που δείχνουν.
2. Μη δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, όπως τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη διεύθυνση του σπιτιού σας, ή τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
3. Ποτέ μη δίνετε πληροφορίες για την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τρίτους.
4. Αν νιώθετε ότι κάποιος σας παρενοχλεί, θυμηθείτε: μπορείτε να βγείτε από το chat room με ένα απλό «κλικ».

Πώς οι άγνωστοι προσεγγίζουν τα νεαρά άτομα στα chat rooms και ποιοί είναι οι κίνδυνοι;

Τις περισσότερες φορές οι άγνωστοι χρησιμοποιούν ψευδείς πληροφορίες για να προσεγγίσουν νεαρά άτομα. Δίνουν π.χ. πλαστό όνομα, ηλικία, ενδιαφέροντα. Τότε με δόλιες μεθόδους αρχίζουν επικοινωνία με τα νεαρά άτομα και με τον καιρό κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους.
Έτσι οι νέοι (σκεπτόμενοι ότι τα chat rooms είναι ασφαλή) αρχίζουν να αποκαλύπτουν προσωπικές τους πληροφορίες, στοιχεία φίλων τους και της οικογένειάς τους, το όνομα του σχολείου τους, αριθμούς τηλεφώνου, κ.λπ. Οι άγνωστοι που έχουν κακές προθέσεις είναι πολύ υπομονετικοί και περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι να συλλέξουν αρκετές πληροφορίες για το υποψήφιο θύμα. Κάποια στιγμή δε αρχίζουν να ρωτάνε τα νεαρά άτομα για τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. 
Τότε η συζήτηση μπορεί να οδηγηθεί σε σεξουαλικά θέματα και ενδέχεται το νεαρό θύμα να γίνει παραλήπτης πορνογραφικού υλικού στο οποίο συμμετέχουν ανήλικοι, με σκοπό να πιστέψει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν είναι κακές ή για να το φέρουν σε δύσκολη θέση, ώστε να μην αναφέρει το περιστατικό στους γονείς του. Αυτές οι ενέργειες έχουν ως σκοπό την αποδυνάμωση των υποψήφιων θυμάτων και την μετέπειτα συμμετοχή τους σε σεξουαλικές πράξεις.
Επιπλέον, πολλοί άγνωστοι ζητούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις όταν πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του νέου. Τέτοιες συναντήσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες και να οδηγήσουν σε σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και σε απαγωγή με ολέθριες συνέπειες.

Τι να κάνω αν με παρενοχλούν;

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι έχετε τον έλεγχο. Εάν κάνετε chat, και αισθανθείτε ότι κάποιος σας ενοχλεί, μπορείτε απλά να σταματήσετε την συνομιλία με ένα κλικ. Εάν κάποιος συνεχίσει να σας παρενοχλεί χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπλοκάρετε τα μηνύματα αυτά, έτσι ώστε να μην φτάνουν στον υπολογιστή σας. Τέλος, μπορείτε να αλλάξετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι οι άνθρωποι που γνωρίσατε μέσα από το Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτοί που σας λένε. Πολλές φορές λένε ψέματα για την ηλικία τους, και ενώ συστήνονται ως συνομήλικοί σας, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροί σας. Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ υπομονετικοί, και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περιμένουν πολλούς μήνες μέχρι να σας πείσουν να τους εμπιστευτείτε και τελικά να τους συναντήσετε σε κάποιο μέρος που θα σας προτείνουν αυτοί, με πρόθεση να σας βλάψουν.

Πώς μπορώ να σώζω τις συνομιλίες;
Η αποθήκευση των συζητήσεων είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να συλλέξετε στοιχεία για οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποθηκεύσετε μία συζήτηση. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσετε θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε.
Μέθοδος 1 - Αποθηκεύστε τη συζήτηση
1. Πηγαίνετε στο Μενού "Φάκελος". Εάν έχετε αγγλικό μενού, τότε κάντε κλικ στο «File».
2. Επιλέξτε «Αποθήκευση ως». Εάν έχετε αγγλικό μενού, επέλεξε «Save as».
Μέθοδος 2 – Αντιγράψτε τη συζήτηση
1. Επιλέξτε με το ποντίκι σας το κείμενο της συζήτησης και πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα CTRL + C.
2. Πηγαίνετε σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (π.χ. Word), και δημιουργήστε ένα νέο αρχείο.
3. Πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα CTRL + V για να αντιγράψετε τη συζήτηση.
4. Σώστε το αρχείο που δημιουργήσατε ή εκτυπώστε το για να το χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση καταγγελίας ή για να το δείξετε στους γονείς σας αν είστε ανήλικοι.
Μέθοδος 3 – Εκτυπώστε την οθόνη
1. Πάτηστε το πλήκτρο «PrtScn» στο πληκτρολόγιο σας (δηλαδή «Print Screen»). Το πλήκτρο αυτό βρίσκεται συνήθως δεξιά επάνω στο πληκτρολόγιό σας, δεξιά από το πλήκτρο «Print», και αριστερά από το πλήκτρο «Pause».
2. Ανοίξτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή επεξεργασίας γραφικών και εικόνων.
3. Πατήστε συγχρόνως CTRL + V για να αντιγράψετε την οθόνη.
4. Σώστε το αρχείο που μόλις δημιουργήσατε ή εκτυπώστε το.
 ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου