Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟ



ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρώτη συνέντευξη της δημοσιογραφικής ομάδας έγινε με την πνευματική αρχή της Γλυφάδας, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Παύλο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Μητροπολίτη, στην ιερά μονή Αγίου Νεκταρίου στην Τερψιθέα.

Το μοναστήρι αποτελείται από τον ναό του και δύο κτίσματα με  μικρά διαμερίσματα στα οποία κοινοβιούν οι ιερομόναχοι, οι άγαμοι ιερείς, της μητρόπολης.
Ο σεβασμιότατος μας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα στο σαλόνι της οικίας του, το οποίο γέμισε από τα έξι παιδιά και τους δύο καθηγητές, της δημοσιογραφικής αποστολής του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης Πάυλος Α', όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και πιστοί χριστιανοί.
Οι ερωτήσεις της συνέντευξης είναι των μαθητών της δημοσιογραφικής ομάδας την οποία αποτελούσαν οι: Μπούρμπουλα Αργυρώ, Κασούρα Ελένη, Μπελεγράτη Κωνσταντίνα, Κασούρα Αλεξάνδρα, Κουστένη Παναγιώτα και Τσαμάκης Μιχάλης. 
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αποκαλύπτουν στοιχεία από την προσωπική πορεία του σεβασμιότατου αλλά και η άποψή του στη σχέση Εκκλησίας και κράτους είναι ενδιαφέρουσα!

Πριν πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε το δρόμο του Θεού με τι θέλατε να ασχοληθείτε;
Από μικρή ηλικία είχα αποφασίσει να πάρω το δρόμο του Θεού. Αγαπούσα από παιδί πολύ τον κλήρο και δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου να κάνω κάτι άλλο. Επηρεάστηκα ιδιαίτερα από την οικογένειά μου η οποία με στήριξε σε αυτό που ήθελα να κάνω, κάνοντας με έτσι να μην μετανιώσω ποτέ για την επιλογή μου.
Η επιλογή του ιερατικού λειτουργήματος ήταν γιατί θέλατε να είστε πιο κοντά στον Θεό ή γιατί θέλετε να βοηθήσετε τους ανθρώπους;
Η επιλογή μου αυτή αρχικά πάρθηκε γιατί ήθελα να είμαι κοντά στον Θεό, να του αφιερωθώ εξ ολοκλήρου. Όμως και η αγάπη μου για τον άνθρωπο, μου δημιούργησε τη θέληση να θέλω να τον στηρίξω και να τον βοηθήσω με ό,τι μπορώ να δώσω από την πλευρά μου. Αυτοί οι δύο ήταν οι κύριοι λόγοι που επέλεξα το ιερατικό λειτούργημα, τους οποίους υπηρετώ μέχρι και σήμερα.
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να γίνετε μητροπολίτης;
Να γίνω ιερέας ήταν η απόφασή μου. Η θέση αυτή προέκυψε στην ιερατική πορεία μου. Η πρόταση μου έγινε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο οποίος εκτίμησε, κατά δήλωσή του, την μέχρι τότε ιερατική θητεία μου και έκρινε ότι μπορώ να προσφέρω στην εκκλησία και από αυτό το αξίωμα.
Υπάρχουν θέματα που η απόφασή τους πρέπει να παρθεί με την συναίνεση του Δήμου ή του Δημάρχου ή κάποιας πολιτειακής αρχής;
Υπάρχει καλή σχέση με τον δήμαρχο και λύνονται τα κοινά θέματα χωρίς συγκρούσεις.
Στις μέρες μας ποια θέματα απασχολούν περισσότερο την εκκλησία;
Το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί την εκκλησία είναι η σωτηρία των ανθρώπων η οποία αποτελεί και το σκοπό της. Προσπαθεί να βοηθήσει και σε κάθε άλλο πρόβλημα. Στις μέρες μας η κρίση έχει μεγάλη διάσταση. Παρόλο που και η εκκλησία αντιμετωπίζει δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών της μπορεί και αναπτύσσει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο, το οποίο απευθύνεται σε κάθε συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη. Η εκκλησία δεν κάνει διάκριση πολιτική, φυλετική ή θρησκευτική, για την εκκλησία υπάρχει ο άνθρωπος που χρειάζεται βοήθεια.
Πιστεύετε ότι η εκκλησία πρέπει να επεμβαίνει στα πολιτικά;
Είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο. Κατά την άποψή μου η εκκλησία δεν θα πρέπει να επεμβαίνει στα πολιτικά και το αντίστροφο. Η πολιτεία όποτε ζήτησε την βοήθεια της εκκλησίας της δόθηκε για το καλό του λαού. Η προσφορά της  είναι μεγάλη και γενναιόδωρη, την οποία το κράτος ποτέ δεν της την αναγνώρισε. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητο το χωρισμό της Εκκλησίας με την πολιτεία. Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα από την σύνδεση, θα φανεί  η αξία της Εκκλησίας, η οποία είναι μεγάλη, όπως και η σημαντική της βοήθεια προς την κοινωνία.
Ο χωρισμός θα βοηθήσει τη σωστή λειτουργία της εκκλησίας και η συνεργασία θα είναι ισότιμος με το κράτος. Ο κόσμος θα συμμετέχει πιο άμεσα στην διοίκηση της εκκλησίας, όπως γινόταν παλαιότερα όταν το κράτος δεν είχε αναλάβει την μισθοδοσία των ιερέων, που τους φρόντιζαν οι πιστοί.
Πως πιστεύει η Εκκλησία ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση; Ποια η βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στην ανθρωπιστική κρίση;
Σύμφωνα με την εκκλησία, βασικός παράγοντας της ύπαρξης ανθρωπιστικής κρίσης στις μέρες μας είναι η σταδιακή απομάκρυνση από τις αξίες και τις παραδόσεις της εκκλησίας, ειδικά από την πλευρά των νέων. Η βαθιά και αληθινή πίστη θεωρούνται απαραίτητες στις μέρες μας, όπως και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Από την πλευρά της, η εκκλησία παρέχει βοήθεια μέσω των συσσιτίων αλλά παρέχει και οικονομική βοήθεια όπως μπορεί σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Επίσης παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.
Ποια η προσφορά της Εκκλησία στο κράτος και στην κοινωνία;
Στην πορεία της συνεργασίας μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους, η εκκλησία πάντα προσέφερε σημαντικές παροχές σε περιπτώσεις ανάγκης. Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ότι η εκκλησία παραχώρησε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στους πρόσφυγες ενώ το κράτος ισχυρίστηκε πως ήταν δικό του έργο. Λαμβάνοντας το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και πολλά άλλα ως παραδείγματα, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ενώ η εκκλησία στεκόταν πάντα στο πλευρό του κράτους με τις υπηρεσίες της, το κράτος συνεχώς την υποβίβαζε και στεκόταν συχνά εμπόδιο στις δράσεις της.
Τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι ναοί και οι άλλοι πόροι που πιθανόν έχει η Εκκλησία πως χρησιμοποιούνται;
Παρόλο που οι  πόροι της Εκκλησίας έχουν μειωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ίδια προσπαθεί με αυτούς τους λίγους που της απέμειναν να καλύψει τις ανάγκες της. Τα χρήματά της πρέπει να τα διαθέσει για τις επισκευές των ναών, τη φροντίδα τους (ψάλτες, καθαριότητα, ρεύμα κλπ), ενώ ένα μεγάλο τους ποσό πηγαίνει στο φιλανθρωπικό έργο. Λειτουργούν συσσίτια σε όλες τις ενορίες με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Ο περιορισμός των προσλήψεων επηρεάζει και την εκκλησία. Δεν μισθοδοτεί το κράτος όλους τους ιερείς. Υπάρχει πλαφόν προσλήψεων παρά τα λειτουργικά κενά. Υπάρχουν ιερείς άμισθοι οι οποίοι πληρώνονται από πόρους της τοπικής εκκλησίας και του ναού...
Γιατί οι περισσότεροι νέοι σήμερα απομακρύνονται σταδιακά από την Εκκλησία;
Η γειτονιά του μητροπολίτη στην Ερμούπολη
Μεγάλη ευθύνη έχουν κάποιοι ιερωμένοι που με τις πράξεις τους δεν δίνουν το σωστό παράδειγμα στους πιστούς. Επίσης οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν από μικρά  τα παιδιά τους  να πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία. Τέλος πρέπει να πούμε ότι και η κοινωνία σήμερα  έχει ευθύνες γιατί επιβραβεύει τις υλικές και όχι τις ηθικές αξίες.
Ο Χριστός είχε και μαθητές και μαθήτριες όταν δίδασκε, για ποιο λόγο οι ιερείς που παίρνουν τη θέση Του και προσπαθούν να κηρύξουν το λόγο Του έχουν στο πλευρό τους μόνο αγόρια, τα λεγόμενα παπαδάκια; Γιατί τα κορίτσια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ιερό του ναού;
 Τα κορίτσια δεν έχουν ενεργό ρόλο στο ιερό από παράδοση που προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και γιατί ο χώρος του ιερού είναι το μέρος του ναού που τιμάται η Παναγία. Προς τιμήν της Παναγίας στο ιερό μπορούν να βρίσκονται εκτός από τους ιερείς και αγόρια, κατ΄ εξαίρεση μπορεί να έχουν πρόσβαση στο ιερό ηλικιωμένες γυναίκες για να καθαρίζουν, χωρίς να αγγίζουν την Αγία Τράπεζα  και τα ιερά λείψανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου