Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ



 Η ζωή σε ένα αστικό δίκτυο

Το ψήφισμα για την Έξυπνη Πόλη είναι οι ιδέες των παιδιών της Ευρώπης, είναι ότι πιο σύγχρονο, πιο φρέσκο, που μπορεί να προταθεί για να βελτιώσει την ζωή στις πόλεις, κάνοντας λειτουργική χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας!
 Πρόκειται για την πρόταση που ενέκρινε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης στην συνεδρίαση της Κοπεγχάγης μετά από εισήγηση της Επιτροπής για την Έξυπνη Πόλη. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και μαθητής του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας Δημήτρης Μαρούσης τον οποίο οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του τον όρισαν και εκπρόσωπό τους.
Την επιτροπή κάθε ομάδας την αποτελούσαν μαθητές ευρωβουλευτές και οι ειδικοί στο θέμα οι οποίοι είχαν ενημερωτικό και συμβουλευτικό ρόλο. Βοήθησαν τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες να καταλάβουν καλύτερα το θέμα και να σκεφτούν νέες ιδέες πέραν αυτών που έφεραν από τις χώρες τους. Το τέλος της διαβούλευσης περιλάμβανε την ολοκλήρωση των τελικών προτάσεων και της παρουσίασης τους στην ολομέλεια της συνεδρίασης. Παράλληλα εξέλεξαν και τρεις αντιπροσώπους.
Ο ένας παρουσίασε τις ιδέες της ομάδας και οι άλλοι δύο  απαντούσαν στις ερωτήσεις που τους γίνονταν υπερασπιζόμενοι τις ιδέες της ομάδας. Οι υπόλοιποι της ομάδας μπορούσαν να υπερασπιστούν τις απόψεις της ομάδας και να κάνουν ερωτήσεις στα θέματα των άλλων ομάδων. Κανόνας στις απαντήσεις ήταν η ύπαρξη επιχειρηματολογίας! 
Η μετάφραση του κειμένου από τα Αγγλικά έγινε από την μαθήτρια Φωτεινή Μαγκανάρη.

        ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
             «Έξυπνη πόλη: η ζωή σε ένα αστικό δίκτυο»

Ο μισός πληθυσμός της γης ζει σε πόλεις. Το μέλλον ανήκει στις αστικές περιοχές. Τι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει  ένα ευφυές σύστημα κυκλοφοριακού έλεγχού; Θα είμαστε ικανοί να ελέγχουμε την διαδικτύωση των πόλεων μας με τρόπο  παρόμοιο  αυτού του ηλεκτρονικό παιχνίδι “Sim City”;  Πως μπορεί ο ευφυής ηλεκτρισμός να καλύψει της ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού; Μπορεί το cloud computing, τα έξυπνα τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα να αναδιαρθρώσουν  το εργασιακό περιβάλλον.  Ποιο ρόλο  παίζουν τα δίκτυα δεδομένων και η ασφάλεια δεδομένων;
 

Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι:

Α. Τα δεδομένα είναι «η πνοή» της έξυπνης πόλης.
Β. Οι κοινωνίες σήμερα είναι εξαρτώμενες από την πληροφορία.
Γ. Ότι οι πόλεις προσαρμόζονται στους πολίτες τους και όχι το αντίστροφο.
Δ. Στο παράδειγμα της έξυπνης πόλης, αυτή χαρακτηρίζεται ως «διασυνδεδεμένη. τεχνολογικά ενήμερη, αυτάρκες, πράσινη, βιώσιμη, καινοτόμα, αποδοτική και προσιτή».
Ε. Οι μείζων  προκλήσεις που οι πόλεις αντιμετωπίζουν είναι:
 i ) Περιβαλλοντικά θέματα, όπως η ρύπανση και προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία καθώς και η διαχείριση των αποβλήτων και οι φυσικές καταστροφές.
ii) Έλλειψη συμμετοχής των πολιτών
iii) Η ολοκλήρωση των ευφυών συστημάτων παράλληλα με τις υπάρχουσες αντιλήψεις.
ΣΤ. Οι μείζων προκλήσεις που σχετίζονται με τα δεδομένα είναι:
i)  Η Συλλογή και ανάλυση των δεδομένων.
ii) Η μετατροπή δεδομένων σε πληροφορίες ( π.χ.  linked data ).
iii)  Να γίνουν τα δεδομένα ανοιχτά και προσβάσιμα.
 

Εμείς προτείνουμε:
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς κοινά πρότυπα για τα δεδομένα των πόλεων σε παγκόσμια κλίμακα ( linked data ).
Οι τοπικές κυβερνήσεις (ΣΣ περιλαμβάνονται και οι δήμοι) να αναπτύξουν ένα καταθετικό σύστημα για ανακυκλώσιμα όπως πλαστικά και γυαλί με ολοκληρωμένα συστήματα σαρώσεως κωδικού και έναν μηχανισμό επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές.
Οι τοπικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα ευφυές σύστημα αισθητήρων για πλημμύρες που να περιλαμβάνουν:
α) Μια εφαρμογή για κινητά που να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες  σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
β) Μια περιγραφή εναλλακτικών διαδρομών για επείγουσες μεταφορές.
γ) Προγνωστικούς αλγορίθμους για πλημμύρες χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι τοπικές κυβερνήσεις να αναπτύξουν μια location-based crowdsourcing δικτυακή εφαρμογή με την οποία θα καθορίζονται τα προβλήματα στις πόλεις, τα οποία προβλήματα θα αναγνωρίζονται  από τους πολίτες. Το γεγονός ότι τα προβλήματα θα αναγνωρίζονται από τους πολίτες θα παροτρύνει εθελοντές να δράσουν.
Την ολοκλήρωση των έξυπνων δικτιών  στο υπάρχον ενεργειακό δίκτυο  τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτική πρωτοβουλία  που συχνά θα  περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του αστικού τοπίου από ηλιακούς  πίνακες.
Οι τοπικές αρχές να προσκαλέσουν την συνεργία και συνεργασία στην ανάπτυξη της υποδομής μαζί με φορείς από διάφορα πεδία, όπως της ενέργειας, της μεταφοράς και της πληροφορίας καθώς και της τεχνολογίας της επικοινωνίας.
Οι τοπικές αρχές να παρέχουν σταθμούς εργασίας ανοιχτούς στο κοινό ώστε να αποτελέσουν κόμβοι δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Οι τοπικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συστήματα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο στον αστικό δημόσιο χώρο όπως  Wi-Fi hotspots σε κολόνες φωτισμού.
Οι εθνικές κυβερνήσεις να εκσυγχρονίσουν την Περιβαλλοντική  Μελέτη στα σχολεία χρησιμοποιώντας πρακτικές καινοτόμες ιδέες που να συμπεριλαμβάνουν την απεικόνιση χαρτών με πραγματικά δεδομένα των πόλεων.
Να οργανώνονται φόρουμ μέσω της κοινότητας καθώς και τοπικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν μαθήματα για λιγότερα τεχνολογικά ενημερωμένους/μορφωμένους.
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για της Έξυπνες Πόλεις θα πρέπει να καθιερώσουν μια ανοιχτή βάση δεδομένων με τις ιδέες που γεννιούνται σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μελλοντικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου