Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Με τον Dr Γεώργιο Μαυρομανωλάκη...



 Αναζητώντας το σωματίδιο Higgs

Διάλεξη με θέμα το σωματίδιο του Higgs παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Ο κορυφαίος παγκοσμίως καθηγητής Δρ. Γεώργιος Μαυρομανωλάκης  με εκλαϊκευμένο τρόπο στηριζόμενος σε δεδομένα της φυσικής, της τεχνολογίας και της πληροφορικής, εξήγησε στους παρευρισκόμενους το περιεχόμενο του πειράματος του CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος  έγινε και με προσομοίωση της ανάλυσης δεδομένων του πειράματος χρησιμοποιώντας διαμορφωμένο πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου.
Ο Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μαυρομανωλάκης με ειδίκευση στην πειραματική σωματιδιακή φυσική υψηλών ενεργειών και στην ανάπτυξη ανιχνευτικών συστημάτων διετέλεσε ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας (2003-2008). Στο ερευνητικό κέντρο Fermilab στο Σικάγο των Η.Π.Α.(2007-2009). Συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας(2009- 2012). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στα τμήματα Φυσικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (2012). Σήμερα είναι ερευνητής και επιστημονικός υπεύθυνος έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Η επικοινωνία στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας των μαθητών με ένα επιστήμονα που έχει εργαστεί σε διεθνούς βεληνεκούς ερευνητικά κέντρα αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο πνευματικής καλλιέργειας και προβληματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου