Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ



 Υπολογισμός περιφέρειας Γης

Ο Ερατοσθένης, ένας αρχαίος έλληνας μαθηματικός, πριν 2.200 χρόνια, υπολόγισε την περιφέρεια της γης και την ακτίνα της, επιπλέον ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι η γη είναι σφαιρική. Τα υπολόγισε με την βοήθεια μιας ράβδου και ενός βηματιστή, μετρώντας την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης.


Η 23η Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή Ισημερία), η αρχή του Φθινοπώρου, ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η μέρα αυτή προσφέρεται, επειδή ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα, για να διεξαχθεί το πείραμα του Ερατοσθένη.
Το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας διεξήγαγε το πείραμα στην αυλή του σχολείου με μια ράβδο και ένα μέτρο. Αρχικά οι μαθητές μελέτησαν το θεωρητικό κομμάτι του πειράματος και έπειτα τοποθέτησαν κατακόρυφα μια ράβδο στο έδαφος και μετρήσανε το ύψος της και την σκιά της. Τα δεδομένα των μετρήσεων τα επεξεργάστηκαν και το αποτέλεσμα, η περιφερεια της γης, συγκρίθηκε με το αντίστοιχο άλλων σχολείων. Το μήκος της περιφερειας που υπολογίστηκε απέδειξε ότι η προσπάθεια ήταν επιτυχής, η οποία παράλληλα αποτελεί και ένδειξη τιμής στην μνήμη του Ερατοσθένη για την προσφορά του στην επιστήμη.
Το συντονισμό της διεξαγωγής του πειράματος του Ερατοσθένη είχαν οι καθηγήτριες Αικατερίνη Ρόζη και Γεωργία Πράππα.
Χρήστος Φουκανέλης, Στέλλα Γκότση, Τάσος Καλατζής

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου