Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Λειτουργικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του σεισμού δημιούργησε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Στοχεύει στον χωρίς πανικό και με ασφάλεια αποχώρηση των μαθητών από τους χώρους διδασκαλίας μετά την εκδήλωση του Εγκέλαδου. 
Ενημερώθηκαν, από τους υπεύθυνους σεισμικής προστασίας, οι μαθητές  κάθε τμήματος για το τι πρέπει να πράξουν  σε περίπτωση σεισμού. Η ενημέρωση περιλάμβανε και την ψηφιακή προβολή κατατοπιστικού και κατανοητού αρχείου εννέα εικόνων, το οποίο βρίσκεται ΕΔΩ.
Οι καθηγητές του σχολείου έχουν αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους τόσο στις τάξεις όσο και μετά την εγκατάλειψη των αιθουσών, ώστε να συντονίζουν και να προστατεύουν τους μαθητές, περιορίζοντας τους κινδύνους που προκαλεί ο σεισμός.
Την ενημέρωση ακολούθησε η… δοκιμασία του σχεδιασμού. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε απροειδοποίητα, πρόσφατα, κατά την έκτη ώρα λειτουργίας του σχολείου.  Το διακεκομμένο τρεις φορές χτύπημα του κουδουνιού ήταν το συνθηματικό της έναρξης. Οι μαθητές σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα στην τάξη και με αυτοματοποιημένες κινήσεις βρέθηκαν κάτω από τα θρανία κρατώντας με τα χέρια τους το ένα πόδι του. Ο καθηγητής της τάξης  κρατώντας το απουσιολόγιο και την κατάσταση των μαθητών του τμήματος στάθηκε στο κούφωμα της πόρτας. Όταν ήλθε η σειρά της τάξης του, έδωσε το πρόσταγμα να εγκαταλείψουν σταδιακά , ένας-ένας, οι μαθητές την αίθουσα και να κατευθυνθούν στο προαύλιο. Στην προκαθορισμένη θέση, που δεν εγκυμονεί κινδύνους. 
Εκεί κάθε τμήμα έλαβε θέση συνταγμένο και ο καθηγητής του, έκανε την καταμέτρηση των παρόντων. Στην συνέχεια έδωσε την κατάσταση στον καθηγητή που είχε οριστεί για να παραδώσει τους μαθητές στους γονείς τους. Οι ειδικές ομάδες των καθηγητών: πυρασφάλειας, ανεύρεσης αγνοουμένων, πρώτων βοηθειών και ψυχολογικής υποστήριξης, είχαν την ανάλογη ετοιμότητα.
Η άσκηση είχε διάρκεια 12΄και στην συνέχεια, μαθητές και καθηγητές, επέστρεψαν στις τάξεις τους, συνεχίζοντας το μάθημά τους.
Η άσκηση εξελίχθηκε καλά, κατά κοινή ομολογία, είχε επιτυχή έκβαση. Προβλέπεται , για την καλύτερη εξοικείωση των μαθητών να γίνουν και άλλες ασκήσεις στην διάρκεια του σχολικού έτους. Να μας βρει προετοιμασμένους, όταν χρειαστεί…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου