Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 Το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί 

Λίγες ημέρες απομένουν για να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και αρκετοί ενήλικες πρόκειται να αγοράσουν κάποιο δώρο για τα παιδιά, τα εγγόνια ή τα βαφτιστήρια τους. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το δώρο είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα παιχνίδια που πρέπει να προτιμήσουμε να είναι από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information).
 Είναι το σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας αλλά και του περιεχομένου για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και ευρύτερα όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κινηματογραφικές ταινίες, τα βίντεο και τα DVD και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:
1. Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού  αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD, ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.
2.  Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία και online. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια  αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός.




Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πιο αναλυτικά τι σημαίνουν οι επισημάνσεις.
Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληρεί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.
Επισήμανση PEGI OK.Πολλοί δικτυακοί τόποι και online υπηρεσίες περιέχουν μικρά παιχνίδια. Προκειμένου να καλυφθεί αυτός ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, δημιουργήθηκε η επισήμανση PEGI OK. Όταν ένα μικρό online παιχνίδι σε έναν δικτυακό τόπο φέρει την επισήμανση “PEGI OK”, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παιχτεί από παίκτες όλων των ηλικιακών ομάδων, καθώς δεν περιλαμβάνει δυνητικά ακατάλληλο περιεχόμενο. ΔΕΝ πρέπει να περιέχει κανένα από τα παρακάτω στοιχεία: βία, σεξουαλική δραστηριότητα ή σεξουαλικά υπονοούμενα, γυμνό, χυδαία γλώσσα, τζόγο, προώθηση ή χρήση ναρκωτικών, προώθηση αλκοόλ ή καπνού, τρομακτικές σκηνές.
Οι 30 χώρες που χρησιμοποιούν το σύστημα PEGI είναι οι: Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Λετονία, Νορβηγία, Σλοβενία, Βέλγιο, Εσθονία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Ισπανία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία, Κύπρος, Γαλλία, Ισραήλ, Μάλτα, Ρουμανία, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Ιταλία, Κάτω χώρες, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το σύστημα υποστηρίζεται από τους κυριότερους κατασκευαστές κονσολών, συμπεριλαμβανομένων της Sony, της Microsoft και της Nintendo, καθώς και από τους εκδότες και τους προγραμματιστές αλληλεπιδραστικών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη.
ΠΗΓΕΣ:
 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟΥ (saferinternet.gr/) 
 PEGI στην Ελληνική γλώσσα (pegi.info/gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου