Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

«Δεν ήταν συνωστισμός, αλλά μία πρωτοφανή τραγωδία»

     Σμύρνη μου Αγαπημένη

Η παράσταση έχει ως θέμα τον Ελληνισμό της Μικράς  Ασίας, έχει κερδίσει εξαιρετικές κριτικές και θεωρήθηκε ο πιο έγκυρος και διαδραστικός τρόπος ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να ενημερωθούν για ένα τόσο σημαντικό σημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το έργο το οποίο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.212-2540300) υπό την σκηνοθεσία της Μιμής Ντενίση έχει εισπράξει διθυραμβικά σχόλια από τον πρώτο κιόλας χρόνο παράστασης.
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την ιστορία μίας αστικής και εύπορης σμυρναίικης οικογένειας κατά τα έτη 1917-1923, από τη ζωή της οποίας  αντλούμε πολλές πληροφορίες για την καθημερινότητα στη Σμύρνη αλλά και για τα πολιτικά τεκταινόμενα, που οδήγησαν στην μεγάλη καταστροφή της. Αποκορύφωμα όλων, τα όσα συνέβησαν στην προκυμαία της πόλης που όπως και η πρωταγωνίστρια τονίζει εμφατικά στους θεατές «δεν ήταν συνωστισμός, αλλά μία πρωτοφανή  τραγωδία» .
Η Φιλιώ, η αρχόντισσα της οικογένειας, ξεφεύγοντας από τα όρια της μικρής προσφυγικής συνοικίας στην οποία ζει στην Αθήνα αναπολεί την ζωή στην κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική  Σμύρνη και εξιστορεί την καταστροφή των χαμένων πατρίδων σε ένα έργο που η ιστορία συνδέεται  αρμονικά με τη μυθοπλασία. 
Μέσα κυρίως από  παράθεση στιγμών της ζωής της πρωταγωνίστριας ,  ξεδιπλώνονται οι σχέσεις της  με τον άντρα της, τα παιδιά της, τους φίλους της και τους  μουσουλμανικής καταγωγής υπηρέτες  οι οποίοι και παίζουν καταλυτικό  ρόλο στην εξέλιξη του έργου. Φυσικά πέρα  απ’ αυτές τις σχέσεις αποτυπώνονται η πολιτική ιστορία, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι πολιτικές βλέψεις που οδήγησαν στην καταστροφή της περίφημης πόλης.  
Η θεαματική αυτή παράσταση έχει ξεχωρίσει για τα σκηνικά,  τη μουσική  και την σκηνοθεσία της, που φαίνονται πρωτοφανή για ένα θεατρικό έργο καθώς  και για την εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών, ιδιαιτέρως της νέας γενιάς, αυτής που καταφέρνει επάξια να συναγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα του χώρου. 
Αυτό όμως που πραγματικά δείχνει την σπουδαιότητα του έργου είναι η ικανότητα των συντελεστών να απομονώνουν σκηνές, ήχους, σκέψεις και συναισθήματα αβίαστα, με τέτοιο τρόπο ώστε η εστίαση των θεατών  να είναι άμεση και η προσοχή τους απόλυτα μονομερής και ολοκληρωτική.
 Ακόμα και η ζωντανή μουσική είναι τόσο προσεγμένη  που όταν παρεμβάλλεται, επιβάλλεται της  ισορροπίας του έργου και τη δεδομένη στιγμή κυριαρχεί μην επιτρέποντας άλλα στοιχεία της παράστασης να διαταράξουν την ηρεμία που έχει δημιουργήσει. 
Η παράσταση στο σύνολό της είναι εξαιρετικά εμπεριστατωμένη,  σε σημείο  που αγγίζει τα όρια του ιστορικού ντοκουμέντου. Πραγματικά αν το ζητούμενο της συγγραφέως και σκηνοθέτιδας ήταν να μας κάνει να θυμηθούμε και να συγκινηθούμε, το κατάφερε στο μέγιστο βαθμό.
Ευχόμαστε η επιτυχία της να συνεχιστεί δίνοντας την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους φίλους του  θεάτρου να απολαύσουν την εξαιρετική αυτή παράσταση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση 
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας 
Μουσική – Ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού 
Επεξεργασία οπτικού υλικού: Γιάννης Βολιώτης
Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Νέλη Αλκάδη, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Μιχάλης Μητρούσης και Κώστας Βουτσάς. 
Συμμετέχουν, επίσης, οι: Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης.
Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τους μουσικούς Σωτήρη Μαργώνη, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο. 
Tα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΣΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου