Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ

Τους ηλικιωμένους του ΚΑΠΗ στον Άγιο Τρύφωνα επισκέφτηκε τμήμα Γ΄4 του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.  Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να συνεργαστούν για να πετύχουν ένα στόχο και να πάνε εκεί για να μοιράσουν χαρά στους παππούδες και στις γιαγιάδες.

Αρχικά οι μαθητές προετοίμασαν τα δώρα όπου θα πήγαιναν στους ηλικιωμένους, όπως στολίδια και κάρτες. Αυτή ήταν μια ευχάριστη διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην τάξη. Όλοι οι μαθητές εργάστηκαν σε φιλικό πνεύμα, μοιράστηκαν σκέψεις από προηγούμενες γιορτές και συζήτησαν για την επικείμενη επίσκεψη στο ΚΑΠΗ.
Στη συνέχεια συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Κατερίνα Δοκοπούλου, Αικατερίνα Ραυτοπούλου και Ευγενία Λουμπαρδιά, επισκέφτηκαν το ΚΑΠΗ. Η αίθουσα ήταν γεμάτη από ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, άντρες και γυναίκες. Οι άντρες κάθονταν στα τραπέζια μιλώντας και παίζοντας χαρτιά, ενώ οι γυναίκες συζητούσαν σε ένα σαλόνι. Ο χώρος ήταν καθαρός και φωτεινός. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή  τόσο από τους υπαλλήλους του  ΚΑΠΗ, όσο και από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί. Καλωσόρισαν τους μαθητές, κέρασαν γλυκίσματα τις καθηγήτριες  και δημιούργησαν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Οι μαθητές μοίρασαν τα δώρα που είχαν φτιάξει και μετά τραγούδησαν κάποια παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα. Πολλές από τις κυρίες σιγοτραγουδούσαν τα κάλαντα, κάτι που ενίσχυσε τον  εορταστικό τόνο.
Στο τέλος όσοι συμφώνησαν, ρωτήθηκαν από τους μαθητές κάποια πράγματα για τις δραστηριότητες που κάνουν στον χώρο, για τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς τους. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο επισκέπτονται το ΚΑΠΗ είναι για να περάσουν τον χρόνο τους. Εκεί συζητούν με τους φίλους και τους γνωστούς, λένε τα προβλήματά τους και διασκεδάζουν. Συχνά διοργανώνουν εκδρομές και μικρές γιορτές, όπου όλοι περνούν πολύ ευχάριστα. Πολλοί νιώθουν σαν να έχουν βρει εκεί μια δεύτερη οικογένεια.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι προβλήματα υγείας. Ανέφεραν ότι παλιότερα  τον χώρο του ΚΑΠΗ επισκεπτόταν γιατρός που συνταγογραφούσε τα φάρμακά τους. Αυτό όμως  σταμάτησε και έτσι αρκετοί ταλαιπωρούνται όταν χρειάζεται να γράψουν τα φάρμακα  ή τις ιατρικές  εξετάσεις που χρειάζονται.   
Πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν έθιμα από τα Χριστούγεννα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Μια κυρία από τη Θεσσαλία ανέφερε παραδοσιακά γλυκά και φαγητά, ενώ μια άλλη θυμήθηκε τα γλυκά που τους έδιναν, όταν σαν παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα. Τέλος ευχήθηκαν να έχει υγεία και ευτυχία όλος ο κόσμος και να συνεχίσει να υπάρχει  ο θεσμός των ΚΑΠΗ.
Η επίσκεψη αυτή ήταν πραγματικά διδακτική για όλους τους μαθητές. Ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας, αλλά διέκριναν ότι η ψυχή των ανθρώπων δεν γερνάει. Χαίρεται, λαχταράει, επιθυμεί, νοιάζεται, λυπάται, ευχαριστιέται σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι στο ΚΑΠΗ του Αγίου Τρύφωνα έδειξαν την όρεξη για ζωή που έχει ο άνθρωπος και δίδαξαν τους μαθητές με το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΚΑΝΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου