Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ 

Η εκδρομή του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ήταν μία αξιοσημείωτη επίσκεψη. Το επισκέφθηκαν τα τμήματα Γ3 και Γ1 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της καθηγήτριας Αικατερίνης Αθανασίου.
 Το Ίδρυμα ερευνών στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, αρκετά μεγάλο και επισκέψιμο χωρίς χρέωση, ανάλογα με το αν ο επισκέπτης θα κάνει έρευνα στην διαδικτυακή βιβλιοθήκη. Στον χώρο περιέχονται ένα στεγασμένο αμφιθέατρο, για τις ψηφιακές παρουσιάσεις αλλά και για σημαντικές ανακοινώσεις, και μία τεράστια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία αλλά και υπολογιστές. Η υπεύθυνος εγγυήθηκε στα παιδιά πως όλες οι πληροφορίες από τα προγράμματα του ιδρύματος είναι έγκυρες και ελεγμένες από συνέδριο επιστημών. Ωστόσο για τη συλλογή πληροφοριών επιβάλλεται η γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών. 
Στην αρχή τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο όπου και έμαθαν τρόπους αναζήτησης πληροφοριών για μία έρευνα και την κύρια δομή της βιβλιοθήκης και της διαδικτυακής βιβλιοθήκης. Μετά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες κάθε τάξη. Ύστερα ασχολήθηκαν με το πρακτικό κομμάτι της έρευνας. Αναζήτησαν στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη, το καθένα ένα θέμα που το προβλημάτιζε και έμαθαν καινούριες πληροφορίες. Κατόπιν πήγαν στην πηγή αποθήκευσης και τροφοδοσίας της διαδικτυακής βιβλιοθήκης, σε ένα χώρο γεμάτο καλώδια και μεγάλους ακριβοπληρωμένους υπολογιστές με πολλές βάσεις πληροφοριών. Στο τέλος οι μαθητές πήγαν στη βιβλιοθήκη και αναζήτησαν βιβλία γύρω  από πολλές επιστήμες.
 Έφτασε η ώρα για την αναχώρηση τους με τα πούλμαν. Τα παιδιά αποχαιρέτησαν το μέρος με ελάχιστη λύπη και πολλή χαρά και ευχαρίστηση αφού εκεί έμαθαν να κάνουν μία σωστή έρευνα, ένα εφόδιο που θα τους χρειαστεί στο πανεπιστήμιο, αλλά και σε μελλοντικές εργασίες του Λυκείου. Ελπίζουν να ξαναεπισκεπτούν το μέρος σύντομα.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΜΠΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου