Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Πείραμα Ερατοσθένη

ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Υπολογίσθηκε με ακρίβεια και φέτος η περίμετρος της γης, από το χώρο του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, μετρώντας την σκιά που σχημάτιζε μια κάθετος ράβδος και με απλές μαθηματικές πράξεις.

Πρόκειται για το πείραμα του Ερατοσθένη με το οποίο ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος υπολόγισε τον 3ο αιώνα πΧ με παρέκκλιση 2% την περίμετρο της γης.
Ομάδες μαθητών της Β΄ τάξης στερέωσαν την κάθετη ράβδο τους, ύψους 1 μέτρου, στην αυλή του σχολείου, στις 22 Μαρτίου. Στην συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα μετρούσαν το μήκος της σκιάς που σχηματιζόταν. Τα στοιχεία αυτά τα επεξεργάστηκαν στην τάξη και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών, κάνοντας τις ίδιες πράξεις με τον Ερατοσθένη για να μνημονεύσουν το ιστορικό πείραμά του. Την διδασκαλία και τον συντονισμό του οποίου είχαν οι καθηγήτριες Ρόζη Αικατερίνη και Πράπα Γεωργία.
Η δράση αυτή, συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν 400 σχολεία και  στοχεύει στην ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από βιωματικές, συνεργατικές και ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου