Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2016

   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ

Στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με θέμα: «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη»,  συμμετείχε και το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας με την επίδειξη τριών πειραμάτων.

Στον χώρο των Πειραμάτων Επίδειξης οι μαθητές της Β΄ τάξης που συμμετείχαν παρουσίασαν τα πειράματα: 
Η εξαφάνιση ενός ποτηριού με ηλιέλαιο. Σε δύο ποτήρια ζέσεως διαφορετικού μεγέθους, τοποθετούμε το μικρό μέσα στο μεγάλο. Ρίχνουμε στο μικρό ηλιέλαιο, ξεχειλίζοντας αυτό χύνεται στο μεγαλύτερο, συνεχίζουμε να ρίχνουμε το λάδι μέχρι και το μικρό ποτήρι να καλυφθεί. Παρατηρούμε τότε ότι το μικρό ποτήρι εξαφανίστηκε! Συνέβη γιατί το γυαλί και το ηλιέλαιο έχουν τον ίδιο δείκτη διάθλασης, ταξιδεύει το φως με την ίδια ταχύτητα. Δημιουργείται έτσι , στο μυαλό μας η ψευδαίσθηση ότι το εσωτερικό ποτήρι έχει εξαφανιστεί.
Η ανάλυση του DNA μιας μπανάνας. Πείραμα της βιολογίας το οποίο σχετίζεται με την εκχύλιση του DNA και την απομόνωσή του. Το DNA είναι μια χημική ουσία που διαθέτουν οι ζώντες οργανισμοί. Το μόριό του είναι σχετικά μεγάλο αλλά δεν είναι ορατό με το μάτι. Η δε απόσπασή του γίνεται, με τον κατάλληλο χειρισμό, απλών υλικών όπως είναι: σαπούνι πιάτων, μαγειρικό αλάτι, καθαρό οινόπνευμα, νερό βρύσης και μια μπανάνα.
Ανακλάσεις και διαθλάσεις του φωτός σε φασματοσκόπιο με λέηζερ και καθρέπτες, από χειροποίητα φασματοσκόπια αποτελούμενα από κυλινδρικό χαρτόνι βαμμένο μαύρο και CD, τα οποία διανέμονταν και στους επισκέπτες.  
Τον συντονισμό των παιδιών και την εκπαίδευσή τους στα πειράματα είχαν οι εκπαιδευτικοί:  Αικατερίνη Ρόζη, Γεωργία Πράππα και Αικατερίνη Ραυτοπούλου.
Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν: Ηλιάννα Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκάνεμ, Γεωργιάννα Ζέλιου, Χαράλαμπος-Χρήστος Λόης, Άρτεμις Λουκαδάκη, Πανωραία Καραβασίλη, Αλεξάνδρα Κασούρα, Μαρία Κουρνιώτη, Σταυρούλα Κωνσταντίνου, Ζαφείρης Μπαρλάς, Βασιλική Πανταζάτου, Μαριάννα Παπαγεωργίου, Χριστίνα Παυλοπούλου, Μιχαήλ Πεχλιβανίδης, Αναστασία Ρουχωτά, Μαργαρίτα Χατζούδη, Ιωσηφίνα Χλέουα.
Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, οι επισκέπτες είχαν επί πλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Στους πολυπληθείς επισκέπτες περιλαμβάνονταν εκπαιδευτικοί, γονείς και συγγενείς μαθητών του 3ου Γυμνασίου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΝΕΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου