Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ορατό από την Ελλάδα

Σπάνιο πέρασμα του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο     

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, ο πλανήτης Ερμής να βρεθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, είναι ορατό από την Ελλάδα. Ο Ερμής θα φαίνεται ως μια σκοτεινή κουκκίδα η οποία κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου. Το φαινόμενο ξεκινά την Δευτέρα 9 Μαΐου (σήμερα) στις 2:12μμ και ολοκληρώνεται με τη δύση του Ήλιου στις 8:23μμ. Προσοχή: Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια.

 Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση.
Ερμής και Γη
Την διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος μπροστά από τον ηλιακό δίσκο μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τα ειδικά τηλεσκόπια τα οποία είναι εγκατεστημένα στους κήπους του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο λόφο των Νυμφών, στο Θησείο, τις ώρες 3:00μμ έως 6:00 μμ. Προηγουμένως, συνιστάται να επικοινωνήσετε με το κέντρο επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στα τηλέφωνα: 210- 3490055 και 210-3490160. 
Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση το σπάνιο πέρασμα του Ερμή μπροστά από την Ήλιο από τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA (πατήστε ΕΔΩ) ή μέσω του τηλεσκοπίου Slooh (πατήστε ΕΔΩ) ή  του CESAR  (πατήστε ΕΔΩ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου