Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΟΟΥ ΧΑΡΙΕΤ-ΜΠΙΤΣΕΡ [STOWE HARRIET-BEECHER]

Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ- ΘΩΜΑ

Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα, λίγα χρόνια μόνο πριν την απελευθέρωση των μαύρων της Αμερικής, που προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο, ανάμεσα στις πολιτείες Βορά – Νότου. Στην πολιτεία Κεντάκυ, ζούσε ένας δούλος μαύρος, ο Μπαρμπα  Θωμάς.

 Ήταν αγαθός, ικανός, έξυπνος και τίμιος και τα αφεντικά του τον αγαπούσαν πολύ. Ο ιδιοκτήτης του, ο κ. Σέλμπυ, είχε χρέη. Για να ανταπεξέλθει έπρεπε να πουλήσει στον Χάλεϋ, έναν δουλέμπορο, κάποιος δούλους όπου τους θεωρούσε εμπορεύσιμα ζώα. Ο Χάλεϋ διαλέγει τον μπαρμπα Θωμά και το Χάρη. Ο Σέλμπυ παίρνει τα λεφτά και υπογράφονται τα χαρτιά. Ο Σέλπυ έχει σκοπό μόλις εξοικονομήσει λεφτά να αγοράσει τον μπαρμπα Θωμά.
Το ίδιο βράδυ, η Ελίζα τρέχει στην καλύβα του Θωμά με την γυναίκα του και τα παιδιά του. Τον πληροφορεί ότι ο κύριος του τους πούλησε σε δουλέμπορο και τον συμβουλεύει να φύγουν μαζί. Όμως ο Θωμάς αρνείται επειδή δεν μπορεί να προδώσει την εμπιστοσύνη του αφέντη του. Η Ελίζα φεύγει με το παιδί της. Καθώς, και οι δύο είναι ανοιχτόχρωμοι σκέφτεται ότι ίσως τα καταφέρει να φτάσει σε πολιτεία  που δεν ισχύει το καθεστώς της δουλείας. Ο δουλέμπορος το πληροφορείται και τους κυνηγάει. Ο Χάλεϋ αλυσοδένει τον Θωμά, τον επιβιβάζει σε ποταμόπλοιο και τον πηγαίνει στην Νέα Ορλεάνη να τον πουλήσει σε σκλαβοπάζαρο. 
Στο ίδιο πλοίο ταξιδεύει ο Σαιν-Κλαιρ με την μικρή κόρη του Εύα. Ο Θωμάς σώζει την μικρή όταν έπεσε και κινδύνευε να πνιγεί και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τον αγοράζει. Ενώ, γίνονται όλα αυτά η Ελίζα καταδιώκεται. Η Ελίζα φιλοξενείται από κάποιον κατά της δουλείας. Γίνεται μάχη ανάμεσα στους δουλεμπόρους και τους προστάτες της Ελίζας και τελικά σώζεται. Αντίθετα, ο Θωμάς στέκεται άτυχος και τον παίρνουν καποιοι δίνοντας τον σε έναν σκληρό ρατσιστή, ο οποίος θα τον χτυπήσει μέχρι θανάτου.
[Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ, ΑΓΚΥΡΑ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ, ΣΑΒΒΑΛΑΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΙΚΑΣ, ΑΛΚΥΩΝ, ΠΑΤΑΚΗΣ,  ξενόγλωσσος τίτλος UNCLE TOM'S CABIN]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Μικροί Λογοπλάστες», του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, που συντόνιζε η καθηγήτρια Θεοδώρα Μπατίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου