Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκεψη στο Πλανητάριο

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου επισκέφτηκε η Β΄ τάξη, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας,  για να παρακολουθήσει  το εκπαιδευτικό ντοκυμαντέρ «Στα Μονοπάτια Των Άστρων» στον μαγευτικό θόλο του, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Πρωτόγνωρη εμπειρία ήταν για τους περισσότερους μαθητές η είσοδος στην τεράστια αίθουσα του πλανητάριου με τον υπερμεγέθη θόλο που κάλυπτε όλη την οροφή. Περισσότερο εντυπωσιάστηκαν όταν ξεκίνησε η προβολή με το τρισδιάστατο θέαμα και είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτά. Ο μεγάλος θόλος, υπερσύγχρονης τεχνολογίας,  λειτουργούσε ως  ταξιδιωτική μηχανή που τους ταξίδεψε χιλιόμετρα μακριά από εδώ, δηλαδή στο διάστημα. Ένα ταξίδι που συνδύαζε αρμονικά την εντυπωσιακή εικόνα και την επεξηγηματική αφήγηση. 
Το ντοκιμαντέρ ήταν αρκετά ενδιαφέρον καθώς εκτός από τις εικόνες έδωσε και πολλές πληροφορίες για το σύμπαν μας. Μάθανε για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την λειτουργία του Ήλιου καθώς και πως λειτουργούν και αλληλεπιδρούν τα ουράνια σώματα μεταξύ τους μέσω των βαρυτικών δυνάμεων. Πληροφορηθήκανε για την γένεση και τον θάνατο των αστεριών καθώς και για τα νεφελώματα που ήταν πολύ εντυπωσιακά, τους νάνους και τα super  nova. Αναφέρθηκε στο πως πρόεκυψε το σύμπαν, στις προσπάθειες των ανθρώπων να το ανακαλύψουν αλλά και στις μαύρες τρύπες.
Ενημερώθηκαν για τον θάνατο του ηλίου μας σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια και το τι θα απογίνει το ηλιακό μας σύστημα. Ενδιαφέρουσες ήταν οι πληροφορίες που αφορούσαν την περιγραφή των αστερισμών  και πως το φως τους φτάνει στη γη μετά από εκατομμύρια χρόνια, αλλά και για πολλούς άλλους πλανήτες που δεν ξέρανε ότι υπάρχουν αλλά από όσο πληροφορήθηκαν είναι μεγάλης σημασίας.
Οι εντυπώσεις από όλους ήταν πολύ καλές και έμειναν ευχαριστημένοι. Ήταν μια πραγματικά πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα εκδρομή διότι μάθανε πολλά πράγματα με ευχάριστο τρόπο, προσθέτοντας μία επιπλέον εμπειρία στη ζωή τους.



Νόρα Καραβασίλη, Γιώργος Τρίμπος, Μαρία Διαμαντοπούλου, Στέφανος Κουρουπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου