Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΗΜΕΡΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

Ολοκαύτωμα είναι η συστηματική και υποκινούμενη από το κράτος, εξόντωση ανθρώπων λόγω φυλής, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων ή κοινωνικής συμπεριφοράς. Εφαρμόστηκε συστηματικά από την γερμανική ναζιστική εξουσία κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα πρώτα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν οι Εβραίοι και συμπεριελήφθησαν στην συνέχεια οι αθίγγανοι, οι αντιφρονούντες του ναζιστικού καθεστώτος, οι Ρώσοι αιχμάλωτοι και οι ομοφυλόφιλοι. Τα τρένα της ντροπής μετέφεραν, στοιβάζοντας μέσα σε ζωοάμαξες, πολυάριθμους ανθρώπους με προορισμό τα στρατόπεδα εξόντωσης. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ανίκανοι για εργασία τους θανάτωναν άμεσα, σε θαλάμους αερίων και τα σώματά τους τα έκαιγαν σε ειδικούς φούρνους, για να σβήσουν τα ίχνη τους.
Οι υπόλοιποι, όσοι μπορούσαν να εργαστούν ως σκλάβοι που είχαν μόνον υποχρεώσεις, να παράγουν έργο σε σκληρές συνθήκες, είχαν αναστολή στην φυσική τους εξόντωση.
Στην θύμηση αυτών των απάνθρωπων γεγονότων, στον προβληματισμό των μαθητών, με σκοπό να μην μπορέσουν να επαναληφθούν, προβλήθηκε η ταινία: «Η ζωή είναι ωραία».
Η κωμική και παράλληλα τραγική ταινία αναφέρεται σε έναν Ιταλοεβραίο που στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με την γυναίκα του και τον γιό του. Ο άντρας όμως, κατάφερε να κρύψει τον γιο του. Στην προσπάθειά του όμως, να τον σώσει επινοεί ένα παιχνίδι, με σκληρούς όρους, για να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού από την σκληρή πραγματικότητα και με έπαθλο την επιστροφή στο σπίτι με ένα τανκ. Λίγο πριν την απελευθέρωση των κρατουμένων ο πατέρας πεθαίνει. Το παιδί σμίγει με την μητέρα του και επιστρέφει στο σπίτι, τι τραγική σύμπτωση, με τανκ.
 Οι μαθητές, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, βγήκαν από την αίθουσα συγκινημένοι και πολλές παρέες παιδιών συζητούσαν για την ταινία που είδαν…

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου