Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΤΟΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


Όλοι  καθημερινά διαπιστώνουμε ότι πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είτε λόγω της αύξησης της ανεργίας, είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας. 
Τα προβλήματα αυτά και οι συνέπειες που προκαλούν στις ζωές των ανθρώπων έχουν απασχολήσει την ομάδα εθελοντισμού του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, η οποία στοχεύει στην υποστήριξη των δράσεων του σχολείου και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 μετά τη λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μέρος της ομάδας εθελοντισμού του σχολείου με τη συνοδεία των καθηγητριών Δεκαρίστου Γεωργίας και Δοκοπούλου Κατερίνας επισκέφτηκε τους χώρους όπου στεγάζονται οι κοινωνικές δομές του Δήμου Γλυφάδας. Εκεί συζήτησαν με τον υπεύθυνο του Γραφείου Διαμεσολάβησης, κ. Χαϊδεμένο Θάνο και την κ. Δανδουλάκη, κοινωνική λειτουργό για τις κοινωνικές δομές  του δήμου και τον τρόπο που λειτουργούν.
Οι δομές του δήμου είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό συσσίτιο, η τράπεζα χρόνου και το κοινωνικό φαρμακείο. Συνολικά πάνω από 800 άτομα, μόνα ή με τις οικογένειές τους επωφελούνται από τις δομές του δήμου. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου Γλυφάδας οι οποίοι δεν έχουν το απαραίτητο εισόδημα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μοιράζει σε τακτική βάση τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης,  βιβλία και παιχνίδια. Επίσης παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς. Το κοινωνικό φαρμακείο προσφέρει  φάρμακα ενώ το Κοινωνικό Συσσίτιο διανέμει έτοιμα γεύματα στους επωφελούμενους με προϊόντα  από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μία μεγάλη καινοτομία είναι η Τράπεζα Χρόνου. Εκεί γίνεται εθελοντική ανταλλαγή υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων  χωρίς χρήματα.  
Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Γλυφάδας με εξαίρεση το Κοινωνικό Συσσίτιο, βρίσκονται στην οδό Μυστρά 1 στην Άνω Γλυφάδα με ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00-17.00 .
Όλα τα αγαθά που παρέχονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο προέρχονται από προσφορές των πολιτών, είτε μεμονωμένα είτε σε εκδηλώσεις  που οργανώνει ο δήμος ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Κάθε δύο μήνες γίνεται διανομή των αγαθών και η αγωνία των εργαζομένων στις δομές είναι να έχουν τα ράφια τους γεμάτα, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη της κοινωνίας μας που έχουν ανάγκη.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εντατικά, αφού χρειάζεται να πηγαίνουν συχνά και να συναντούν τους άστεγους ή τους ανθρώπους που τους χρειάζονται και να καταγράφουν τις ανάγκες τους. Επιπλέον πασχίζουν να τους βοηθήσουν να βγουν από την κατάσταση  ενδειας στην οποία έχουν περιέλθει.
Η δράση των Κοινωνικών Υποδομών είναι αξιόλογη και η προσφορά των εργαζομένων σε αυτό αξιοθαύμαστή. Είναι ένα παράδειγμα  για το πώς ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Είναι μια απόδειξη ότι όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Είναι τέλος ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι η κοινωνία μας δεν έχει χάσει την ανθρωπιά και τον πολιτισμό της.
Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι των δομών τα προϊόντα που χρειάζονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι προϊόντα μακράς λήξης, όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, καφές, χυμός ντομάτας, γάλα, λάδι, είδη υγιεινής και βέβαια ό,τι ο καθένας μπορεί να προσφέρει.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές του δήμου μας και να γίνουμε ενεργοί πολίτες!
ΜΑΡΙΝΑ ΤΡΟΧΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου