Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Την νέα σχολική χρονιά

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση ξεκινούν από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας το οποίο θα λειτουργεί ως πειραματικό σχολείο από την νέα σχολική χρονιά. Μετατρέπεται σε πρότυπο σχολείο στο οποίο θα εφαρμοστεί το πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης. Μια υποχρέωση που η Ελλάδα καθυστερούσε να δημιουργήσει τον σχετικό οδικό χάρτη και υποχρεώθηκε από το τα επιβαλλόμενα μνημόνια.

Όλο το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και τα έξοδα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δήμο Γλυφάδας μέσω χορηγιών από πρόσωπα και επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.
Το 3ο Γυμνάσιο ανήκει στα 16 επιλεγμένα σχολεία της Ελλάδας και είναι η μοναδική σχολική μονάδα στα Νότια προάστια που εντάχθηκε στο πρόγραμμα- πρότυπο για την Μέση εκπαίδευση.
«Η χωροταξική θέση που το συνδέει άμεσα με τρεις περιοχές, Γλυφάδα, Ελληνικό και Αργυρούπολη και έμμεσα με περισσότερες. Η άρτια κτιριακή υποδομή του με τις ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, τους λειτουργικούς και οργανωμένους χώρους για τα μαθήματα της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής, των Καλλιτεχνικών, της Φυσικής- Χημείας και της Βιβλιοθήκης. Το μεγάλο προαύλιο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που το συνοδεύουν μαζί με το κλειστό γυμναστήριο. Είναι το σχολείο που πληρούσε όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για σχολείο», δήλωσε ο Δρ Αριστοτέλης Βαρελάς, διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, για την επιλογή του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου: «Η Γλυφάδα, μέσω του 3ου Γυμνασίου της, μετέχει στην πρώτη γραμμή στις διεργασίες για την  δημιουργία του νέου Ελληνικού σχολείου, που να υπηρετεί με άριστο τρόπο την Παιδεία και την Εκπαίδευση, μέσα από τις δοκιμασμένες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η Επιτροπή Παιδείας, ο δήμος έθεσαν σε άμεση προτεραιότητα να λύσουν κάθε πρόβλημα που μπορεί να άρει αυτήν την επιλογή, που τιμά την πόλη».

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το ωρολόγιο πρόγραμμα αρχίζει στις 08:00 και ολοκληρώνεται στις 16:00. Σε κάθε τμήμα το όριο των μαθητών είναι 20- 22 μαθητές. Τα μαθήματα έχουν άλλη δομή και διάταξη, με αποτέλεσμα η διδασκαλία να μην συνεχίζεται εκτός σχολείου. Το σακίδιο του κάθε μαθητή στο σπίτι θα βρίσκεται τρεις φορές, Πάσχα, Χριστούγεννα και Καλοκαίρι. Η μελέτη θα ολοκληρώνεται αποτελεσματικά στο σχολείο , όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη. Τα απογεύματα θα είναι ελεύθερα για τα παιδιά να τα χρησιμοποιήσουν όπως αυτά θέλουν. 
Για παράδειγμα, τα Μαθηματικά θα διδάσκονται τρεις φορές την εβδομάδα ως δίωρο μάθημα. Την πρώτη ώρα ο καθηγητής διδάσκει την θεωρία με πολλά παραδείγματα και την άλλη ώρα οι μαθητές λύνουν τις ασκήσεις για εμπέδωση. Ο καθηγητής παρεμβαίνει στους μαθητές που συναντούν δυσκολία, ενώ θα λειτουργεί ενισχυτική διδασκαλία από άλλον εκπαιδευτικό όπου χρειάζεται. Η Γυμναστική γίνεται δύο φορές την εβδομάδα ως δίωρης διάρκειας μάθημα χωρίς διάλειμμα, και θα περιέχει θεωρία, αθλητική δραστηριότητα, αποθεραπεία από την άσκηση και υποχρεωτική τη χρήση αποδυτηρίων. Η Τεχνολογία θα διδάσκεται ως δίωρο μάθημα μια φορά την εβδομάδα με την ταυτόχρονη παρουσία δύο καθηγητών στο εργαστήριο. 
Αλλαγές υπάρχουν και στην εμφάνιση μαθητών και καθηγητών. Οι μαθητές στο χώρο του σχολείου γίνονται δεκτοί μόνο με την σχολική ενδυμασία. Είναι μοναδική για το 3ο Γυμνάσιο  και έχει σχεδιαστεί από γνωστό οίκο δημιουργίας ενδυμάτων. Από πληροφορίες, είναι φροντισμένη αισθητικά και λειτουργικά, θα αρέσει γιατί είναι μοδάτη. Το σύνολο της ενδυμασίας του κάθε μαθητή και μαθήτριας προσφέρεται δωρεάν για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του νέου σχολείου. Οι καθηγητές επιβάλλεται να είναι ντυμένοι με κοστούμι και γραβάτα και οι καθηγήτριες με ταγιέρ ή κοστούμι. Στα εργαστήρια οι μαθητές θα φορούν ειδική ποδιά, που έχει ήδη παραληφθεί για το εργαστήριο της Τεχνολογίας.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί να τοποθετηθούν ατομικά ντουλάπια για τους μαθητές. Σταδιακά θα εμπλουτίζεται και θα εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός του σχολείου, ιδιαίτερη έμβαση θα δοθεί στα εργαστήρια. Παρεμβάσεις θα γίνουν και στην αυλή του σχολείου, όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό τάπητα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η διευθύντρια Ευγενία Λουμπαρδιά και ο υποδιευθυντής Ισίδωρος Γλαβάς, από το μεσημέρι της Παρασκευής που έλαβαν, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, τις εγκύκλιους αναβάθμισης του σχολείου εργάζονται εντατικά για να κωδικοποιήσουν τις αλλαγές. Να μπορέσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να έχουν, όσο πιο άμεσα, πλήρη αντίληψη της νέας πραγματικότητας.  
Ενδιαφέρον έχει και η άποψη των αναγνωστών του Διαλείμματος, η οποία μπορεί να εκφραστεί και να δημοσιοποιηθεί μόνο μέσω του e-mail: todialeimma@gmail.comΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Το ευφάνταστο σενάριο που διαβάσατε εντάσσεται στο έθιμο της Πρωταπριλιάς.
Σας ευχόμαστε, Χρόνια Πολλά και του… χρόνου με υγεία να τα ξαναπούμε!
Ζητούμε συγνώμη για όσους αναστατώσαμε, δεν ήταν όμως στις προθέσεις μας.
Η φετινή συμμετοχή μας στην Πρωταπριλιά στηρίχθηκε στην μισή αλήθεια.   Γεγονός αναμφισβήτητο αποτελούν οι εγκαταστάσεις του σχολείου, που δεν τις συναντάς, κατά κανόνα, στα δημόσια σχολεία, ιδίως δε στην περιφέρεια της Αττικής. Τις συνθέτουν οι ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, οι λειτουργικοί εργαστηριακοί χώροι (Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Φυσικής – Χημείας, Καλλιτεχνικών), η βιβλιοθήκη, το κλειστό γυμναστήριο, τα γήπεδα, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου 5Χ5 και η μεγάλη αυλή. Το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας έχει παράδοση υλοποίησης, πολλών και ποιοτικών,  εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Διαθέτει ιστοσελίδα, το Διάλειμμα, με καθημερινή ανάρτηση.
Ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων που μνημονεύτηκε συνηθίζεται στα σχολεία της Ευρώπης. Στα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως της Φινλανδίας, οι μαθητικοί σάκοι στο σπίτι βρίσκονται τρεις φορές το χρόνο. Η σχολική ενδυμασία συνηθίζεται σε αρκετά σχολεία κυρίως στα ονομαστά.
Πρόγραμμα όμως που να μας ορίζει ως πειραματικό σχολείο στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης δεν υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας, ήταν δημιούργημά μας. Όμως αν υπήρχε και η επιλογή γινόταν αυστηρά με παιδαγωγικά κριτήρια, απουσιάζει η περίπτωση μη επιλογής του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας!    8 σχόλια:

 1. Ελπίζω να είναι πρωταπριλιατικο αστείο 😂

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να μην ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο και να ήταν πραγματικότητα!!

   Διαγραφή
 2. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο?!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιάννης Νικολαΐδης1 Απριλίου 2017 - 2:15 μ.μ.

  Η υποδομή που αναφέρεται στο άρθρο σας υπάρχει, το γήπεδο 5Χ5 είναι υπό κατασκευή, το σχολείο έχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα σε τρεις πόλεις. Οι δανειστές πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, όσες έγιναν, έγιναν γρήγορα γιατί τις ήθελε η κυβέρνηση. Μάλλον τις ευρωπαϊκές θέλουν να τις βάλλουν στις καλένδες και δημιούργησαν πιλοτικό πρόγραμμα. Πραγματικά βρίσκομαι σε δίλημμα, είναι ή δεν είναι. Λέω δεν είναι αλλά δεν μου βγαίνει, λέω είναι μου δημιουργούνται αναστολές. Και στα δύο δεν είμαι 100% σίγουρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ - ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
  Χ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το κείμενο είναι γραμμένο από εκπρόσωπο τύπου της Κυβέρνησης, της Προεδρίας, της Αντιπολίτευσης, του Δημάρχου. Ανακατεύει γεγονότα, οράματα, ευσεβείς πόθους, Ευρώπη, Ελλάδα, Γλυφάδα. Μας ευχαριστεί όλο αυτό το περιεχόμενο, νοιώθουμε υπερήφανοι για το σχολείο που φοιτήσαμε. Και στο τέλος ξεχνάμε να αναρωτηθούμε τι ισχύει από όλα αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ωραια Πρωταπριλια����πολυ καλο και του χρονου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα, το αξίζει το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή