Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Η ΠΡΩΤΗ ΓΛΥΦΑΔΙΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΙΕΡΑΞ» ΓΛΥΦΑΔΟΣ


Η Γλυφάδα το 1926 ανακηρύσσεται σε κοινότητα, αποκτώντας διοικητική ανεξαρτησία από τον Δήμο  Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι).  Είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός που αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό. Οι 173 πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι, το 1920, γίνονται 1691, το 1928, δεκαπλασιάστηκε ο πληθυσμός. 

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που έλκει την νεολαία της περιοχής, συνδυάζει την ατομική δεξιότητα που εντάσσεται σε ένα σύνολο με κοινό στόχο, την επιτυχία. Ταιριάζει στην νοοτροπία των Αρβανιτών, την κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα.  Η δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ανάγκη και την 1η Μαΐου του 1928 ιδρύεται ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος «Ιέραξ» Γλυφάδος, με έμβλημα ένα ποδοσφαιριστή που σουτάρει. Είναι η ομάδα που το 1930 μετονομάζεται σε «Ποσειδών» λόγω της θάλασσας, που φέρνει την ευημερία και συνδέει τους παλαιούς κατοίκους με τους νεοφερμένους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τους εσωτερικούς μετανάστες, που τους έλκουν οι ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης. 
Οι πρώτοι αγώνες, φιλικοί με τοπικό πάθος, διεξάγονται με τις ομάδες των γειτονικών οικισμών, όπως είναι οι Κομνηνοί και η Τερψιθέα, που αργότερα, το 1967, συγχωνεύτηκαν ως Σούρμενα.   
Η φωτογραφία προέρχεται από το φροντισμένο εντευκτήριο του Ποσειδώνα Γλυφάδας, όπου είναι αναρτημένη και η ειδική πληροφόρηση είναι του κ. Πέτρου Φιλαλήθη.
Απουσιάζουν τα ονόματα των εικονιζομένων, όποιος μπορεί να βοηθήσει, συμβάλλει στην διερεύνηση της τοπικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου