Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΣΤΑ ΣΟΥΡΜΕΝΑ

 ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων συνεχίζει και το 2017, τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της που διεξάγονται την εβδομάδα του Πάσχα (19 έως 23 Απριλίου), με κορύφωση την Κυριακή του Θωμά με το ταφικό έθιμο και το ποντιακό γλέντι. 

Εκδηλώσεις που στηρίζονται στις παραδόσεις των αλησμόνητων Σουρμένων του Πόντου και συνεχίζονται, για 95η χρονιά, στα νέα Σούρμενα του Ελληνικού απαλλαγμένα από την φολκλόρ θεώρηση των ηθών και των εθίμων. Διάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ο ποντιακός πληθυσμός του Ελληνικού να διατηρεί τη συνεκτικότητά του στο αφομοιωτικό αστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. 
Συνιστούμε να κατηφορίσετε στο Ελληνικό αλλά να μην σταθείτε μόνον στην υπαίθρια αγορά που θα λειτουργεί στην Ιασωνίδου το Σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα, σε μορφή pdf, βρίσκεται ΕΔΩ, διευκολύνει να ρυθμίσετε το χρόνο σας για να γνωρίσετε τον ποντιακό πολιτισμό.

Για την Ιστορία


Τα Σούρμενα του Πόντου κατοικούνται, σήμερα, από εξισλαμισθέντες Ποντίους, οι οποίοι μιλούν ποντιακά, τούρκικα μαθαίνουν όταν πάνε στο σχολείο. Έχουν  συνείδηση ότι είναι Έλληνες και ότι έγιναν μουσουλμάνοι δια της βίας. Διατηρούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια και τους χορούς τους. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ του "Ναι" στον Ερντογάν με ποσοστό 75,71%. Η καταγωγή του Τούρκου προέδρου είναι από το ποντιακό χωριό Ποταμιά της Ριζούντας, γνωρίζει ο ίδιος ποντιακά όπως και τους χορούς. Η μάνα του, λέγεται, ότι μιλά ποντιακά και δεν χρησιμοποιεί τα τούρκικα, πολύ πιθανόν αφού δεν την έχει εμφανίσει δημόσια.
Πριν χρόνια η Ένωση Ποντίων Σουρμένων είχε προσκαλέσει στο Πανοΰρ λυράρη από τα Σούρμενα ο οποίος τραγουδούσε και μιλούσε ποντιακά με άνεση ως την γλώσσα της καθημερινής επικοινωνίας και δεν τον ξεχώριζες από τους Ποντίους των Σουρμένων του Ελληνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου