Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τι να πίνω όταν διψάω;

Γιατί χρειάζεται το σώμα μας υγρά;

Το σώμα μας χρειάζεται νερό και άλλα υγρά, για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή.
Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και η πέψη των τροφών. Καθημερινά χάνουμε υγρά από το σώμα μας μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων. Τα υγρά αυτά πρέπει να τα αναπληρώνουμε, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθούμε.

Τι συμβαίνει όταν δεν πίνουμε αρκετά υγρά;

Όταν δεν πίνουμε αρκετά υγρά, το σώμα μας δεν έχει αρκετό νερό και υπάρχει κίνδυνος να αφυδατωθούμε. Το πρώτο πράγμα που νιώθουμε όταν αφυδατωνόμαστε είναι η δίψα. Εκτός όμως από τη δίψα υπάρχουν και άλλα σημάδια, με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά. Συνήθως, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, τα ούρα μας έχουν πιο σκούρο χρώμα. Επίσης, μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο ή να μην νιώθουμε «ενέργεια» και ζωντάνια στο σχολείο, να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε στα μαθήματα ή ακόμα και να έχουμε άσχημη διάθεση και νευρικότητα.
Ο κίνδυνος για να αφυδατωθούμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Επίσης, όταν κάνουμε άσκηση, χάνουμε περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα. Οπότε, όταν κάνει ζέστη ή ασκούμαστε, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος και χρειάζεται να πίνουμε περισσότερα υγρά.

Τι πρέπει να πίνουμε;

Όταν διψάμε, το νερό θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιλογή μας! Είτε βρύσης, είτε εμφιαλωμένο, είτε ανθρακούχο, το νερό είναι το καλύτερο ενυδατικό μέσο. Επίσης, για να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι, δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε, αλλά θα πρέπει όλη την ημέρα να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αποκτήσουμε τη συνήθεια να πίνουμε νερό, έστω γουλιά-γουλιά, κυρίως όταν κάνουμε άσκηση ή έχει ζέστη.
Βεβαίως, στην ενυδάτωσή μας συνεισφέρουν και άλλα ποτά, ακόμα και τρόφιμα, ειδικά όταν περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού. Οι επιλογές, όμως, αυτές περιέχουν και άλλα συστατικά, τα οποία λειτουργούν σαν «τροφή», οπότε σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να έχουμε τη συνήθεια να τα καταναλώνουμε αντί για νερό. Για παράδειγμα, συμβαίνει συχνά όταν διψάμε να πίνουμε χυμούς ή αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά. Όμως, έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουμε περισσότερες θερμίδες ή ζάχαρη από όσο χρειαζόμαστε, για αυτό και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε αντί για νερό. Πάντως, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τη θρεπτική αξία κάποιων ποτών, όπως είναι π.χ. το γάλα, το οποίο περιέχει και πρωτεΐνες και ασβέστιο - σημαντικό στοιχείο για να έχουμε δυνατά οστά και δόντια. Από τους χυμούς, επίσης, για όταν επιλέξει κανείς να καταναλώσει χυμό, προτιμότερη εναλλακτική είναι οι φυσικοί χυμοί. Τέλος, από τα τρόφιμα καλύτερες επιλογές αποτελούν όσα είναι πιο πλούσια σε νερό, όπως για παράδειγμα είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Συνοψίζοντας, για να διατηρούμε την ενεργητικότητά μας, την απόδοσή μας και τη ζωντάνια μας μέσα στην ημέρα, σημαντικό συστατικό στη διατροφή μας είναι το νερό. Διάφορα ποτά και τρόφιμα μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση μας, αλλά το κύριο μήνυμα είναι: όποτε διψάμε, πίνουμε νερό!

ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου