Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δέκα λόγοι για να τις επισκεφτείτε...(6/17)

ΣΠΕΤΣΕΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ

Οι Σπέτσες είναι ιστορικό νησί κοντά στην Αργολική χερσόνησο, απέχει 2,5 μίλια από την απέναντι ακτή, την Κόστα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυόνησος και Πιτυούσα, λόγω των πολλών πεύκων. Το σημερινό όνομα προέρχεται από τους ναυτικούς του μεσαίωνα και σημαίνει άρωμα, από την ύπαρξη πολλών μυρωδάτων λουλουδιών. 

Υπάρχουν όμως και δέκα νεανικοί  λόγοι για να επισκεφτείτε τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες:
  • Για να θαυμάσεις την ιστορική πλατεία της Ντάπιας, το πολυβολείο του νησιού, που το θυμίζουν τα παλαιά κανόνια
  • Να διαβαίνεις τους βοτσαλωτούς δρόμους και πλατείες και να θαυμάζεις τα αρχοντικά με τις βοτσαλωτές αυλές. Έργα τέχνης και τεχνικής με ποικίλους σχεδιασμούς, δημιουργήματα παραδοσιακών μαστόρων από μαύρα και λευκά βότσαλα που φέρνει η θάλασσα στις ακτές του νησιού.
  • Να επισκεφτείς το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας που λειτουργεί ως μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα από την εποχή της Επανάστασης του 1821.
  • Το παλιό λιμάνι όπου βρίσκονται τα αρχοντικά των καπεταναίων του 19ου αιώνα, με τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, εξαίρετο και λαμπρό κτίσμα της εποχής της μεγάλης οικονομικής ακμής. 
  •  Η εκκλησία της Παναγίας Αρμάτας, όπου υψώθηκε η σημαία της Απελευθέρωσης από Τούρκους, στις 8 Σεπτεμβρίου 1821, όσοι βρεθείτε αυτήν τη ημέρα στο νησί διοργανώνονται εντυπωσιακές εκδηλώσεις για να τιμήσουν  την ιστορική μέρα, με εντυπωσιακότερη την αναπαράσταση της πυρπόληση της τούρκικης αρμάδας.
  • Το αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, κτίσμα του 18ου αιώνα, όπου στεγάζεται το ιστορικό μουσείο των Σπετσών και στην ευρύχωρη αυλή του διοργανώνονται συναυλίες.
  • Για να κολυμπήσεις στις όμορφες παραλίες της Ζογέριας ή Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Αναργύρων με την σπηλιά του Μπεκίρη, της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Παρασκευής. Όλες οι παραλίες έχουν το όνομά τους από το ξωκλήσι που συνυπάρχει και την ημέρα της εορτής τους γίνονται μεγαλοπρεπείς λιτανείες.
  • Για να απολαύσετε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά και το θυμαρίσιο μέλι 
  • Για ρομαντική βόλτα με άμαξα ή το γύρο του νησιού με ποδήλατο, αφού μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς δεν κυκλοφορούν στο νησί ή πεζοπορία μέχρι τη μονή των Αγίων Πάντων με την εξαίρετη θέα που απλώνεται και πέρα των Σπετσών.
  • Επίσκεψη στην  Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, ένα πρότυπο σχολικό συγκρότημα με αίθουσες διδασκαλίας, σχολικά εργαστήρια, κοιτώνες μαθητών και εντυπωσιακό υπαίθριο θέατρο κτισμένο στα πρότυπα αρχαίου θεάτρου σε μια μεγάλη και κατάφυτη έκταση με πεύκα.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΣ. Η πρόταση της  μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου