Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ
της Αικατερίνης Ρόζη*
 
Ένα στολίδι ανάμεσα στα μουσεία της Ελλάδας,  το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, είναι «κρυμμένο» μέσα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και συγκεκριμένα στο Γεωλογικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών!

Οι συλλογές του δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Φυσιογραφικής Εταιρείας το 1835 και δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του, το 1837!!! Το 1908 δημιουργήθηκε το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας και αρχικά στεγαζόταν στο κτίριο Κωστής Παλαμάς (κέντρο Αθήνα). Μετά οι συλλογές πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια στις αποθήκες... μέχρι να αναγνωριστούν, να ταξινομηθούν και να αξιοποιηθούν από τον καθηγητή Αθανάσιο Κατερινόπουλο και διευθυντή του σήμερα... 
Πρόκειται για την παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα της οποίας η αξία είναι διεθνούς εμβέλειας. Η σπουδαιότητά της δεν οφείλεται μόνο στην παρουσίαση ιδιαίτερα αισθητικών δειγμάτων, κάποια αποτελούν μοναδικά γλυπτά της φύσης, αλλά και στην αφθονία και την ποιότητα των ορυκτών από «κλασσικές» θέσεις των τότε κρατών της Αυστρο-Ουγγρικής Μοναρχίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Τσαρικής Ρωσίας, τοποθεσίες που σήμερα έχουν εξαντληθεί και είναι γνωστές μόνο από τη βιβλιογραφία.
Σε ειδική προθήκη, που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή.
Στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται τα δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από τον πυθμένα (3000m βάθος) του Ατλαντικού ωκεανού καθώς και του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το μοναδικό δείγμα χαλαζία (ποικιλία καπνίας) με μορφή σκήπτρου. Η συλλογή  με τα φωσφορίζοντα και τα φθορίζοντα ορυκτά αποσπά την προσοχή με τους χρωματισμούς που εκδηλώνουν, ενδιαφέροντα είναι και οι σφραγιδόλιθοι διαφόρων εποχών με τα αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο.
Εντυπωσιάζει και η γνωριμία με τον ορυκτολογικό πλούτο της Ελλάδος!
Τα παρουσιαζόμενα δείγματα συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών. 
Το αισθητικό θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης από τα σχήματα, τα χρώματα και την μοναδικότητα των δειγμάτων του ασκούν ιδιαίτερη έλξη. Αφήνεται στην γοητεία των πετρωμάτων και των ορυκτών…
Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 09:00 έως 14:00 και δέχεται επισκέπτες αφού προηγηθεί συνεννόηση μέσω τηλεφωνικής κλήσης στα: 2107274112 και 2107274112. Λειτουργεί και κάποια πρωινά Κυριακής! Η είσοδος κοστίζει 2€, περιλαμβάνει και την συμμετοχή στις δράσεις που είναι για όλη την οικογένεια. Η πρόσβαση γίνεται από την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης επί της λεωφόρου Ούλωφ Πάλμε στην περιοχή των Ιλισίων του δήμου Ζωγράφου.
................................................................
* Η Αικατερίνη Ρόζη είναι γεωλόγος και υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου