Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Εκδρομή στην φύση ήταν η επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που βρίσκεται στις παρυφές του Κεραμικού, στην περιοχή του Ελαιώνα, για την  Β΄ τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Η γνωριμία με την παραγωγική γεωργία συνοδεύτηκε με διαστήματα βροχόπτωσης, που δυσχέραινε το πρόγραμμα, αλλά είναι τόσο αναγκαία για να υπάρχει αυτό το περιβάλλον.

Βροχή και βλάστηση δύο φυσικά φαινόμενα που είναι αλληλοεξαρτώμενα. Γίνονται πρόβλημα για τον άνθρωπο όταν απομακρύνεται από την φύση, το φυσικό περιβάλλον και από την κατάχρηση της τεχνολογίας. Ιδιαίτερα η βροχή όταν δεν συναντά φυτά και ρέματα, όπως είναι φυσικό και στην θέση τους υπάρχουν δρόμοι και κτίσματα και τα λίγα λουλούδια να είναι από το ανθοπωλείο, γίνεται απειλητική.
Τα μάτια των παιδιών γεύτηκαν το αγρόκτημα της Γεωπονικής σχολής, όπως είναι ευρύτερα γνωστό και έχει έκταση 250 στρέμματα. Θαύμασαν το πράσινο που έντυνε τα διάσπαρτα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης. Καθώς και τα ειδικά αγροκτήματα με τα καλλιεργούμενα φυτά που παράγουν καρπούς ή άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κυρίως στο καθημερινό τραπέζι.
Τους μαθητές υποδέχθηκαν οι ξεναγοί, που ήταν φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Χωρίστηκαν σε λειτουργικές ομάδες και ενημερώθηκαν με άριστο τρόπο για το φυσικό περιβάλλον που είναι εστιασμένο στην επιχειρηματική γεωργία που ασχολείται με τις καλλιέργειες φυτών και την εκτροφή ζώων για τις ανάγκες του ανθρώπου.
Εντυπωσιακή ήταν η γνωριμία με δύο παραγωγικά έντομα, την μέλισσα και τον μεταξοσκώληκα. Έμαθαν την χρησιμότητα της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίησή τους. Γνώρισαν ότι εκτός από το μέλι και τα άλλα προϊόντα που παράγει, όπως είναι η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το κερί, καθώς και τις ιδιότητές τους. Παρατήρησαν την ζωή στους εσωτερικούς χώρους του μελισσιού από την ειδικά διαμορφωμένη κυψέλη με τα διαφανή τοιχώματα.  
Από τον κύκλο του μεταξιού υπήρχαν τα κουκούλια που φτιάχνει ο μεταξοσκώληκας, που περιέχουν 1500 μέτρα νήμα μεταξιού το καθένα. Στην συνέχεια μια επεξεργασία ελευθερώνει το νήμα  το οποίο σταδιακά γίνεται κλωστή και ύφασμα.
Ο χώρος εκτροφής των ψαριών του γλυκού νερού ήταν και αυτός εντυπωσιακός! Το βλέμμα των παιδιών εστίασε στο διαφανές ενυδρείο με τους οξύρυγχους, τα μεγάλα ψάρια με τα μακριά μουστάκια για να προσανατολίζονται στα θολά νερά που ζουν. Ωραίο ήταν το θέαμα με τις δεξαμενές των κυπρίνων, που όταν άνοιγαν το πλέγμα  τα ψάρια ανέβαινα στην επιφάνεια με ανοιχτό το στόμα! Μόνο τα χέλια «γλίστρησαν», δεν θέλησαν να τα δουν τα παιδιά!
Στη διαφορετική αυτή επαφή με την φύση, σε φυτά και σε ζώα που φροντίζουν την διατροφή αλλά και την ένδυση, ολοκληρώθηκε ο χρόνος επίσκεψης χωρίς κανείς να καταλάβει πως πέρασε τόσο γρήγορα… 

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Ο ξεραμένος φοίνικας έγινε πρωτότυπη γλάστρα

Μαγκανοπήγαδο, παραδοσιακός τρόπος άντλησης νερού από πηγάδι

Ενημέρωση για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Άροτρο περασμένων εποχών

Βαμβακόφυτο

Φρεσκοφυτεμένος αγρός

Οι μαθητές στον μετεωρολογικό σταθμό

Στην ελιά του Πλάτωνα, που άντεξε πολέμους αλλά έπεσε θύμα τροχαίου

Στην είσοδο του εργαστηρίου με τα παραγωγικά έντομα


Κουκούλια στο δοχείο επεξεργασίας

το ξετύλισμα του νήματος 

Μεταξωτές κλωστές

Λεπτομέρεια από τον περιβάλλοντα χώρο

Στο εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου