Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Στο Πλανητάριο

Μυστήρια του Κόσμου και του Διαστήματος

Το Ευγενίδειο Ίδρυμα επισκέφτηκαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας και παρακολούθησαν την παράσταση «παράξενοι κόσμοι στο ηλιακό σύστημα», την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. 

Στην αμφιθεατρική αίθουσα με την θολωτή οθόνη του Πλανητάριου όλα έμοιαζαν αληθινά. Η Γη, ο  «γίγαντας» Δίας, η «δίδυμη» αδελφή της Γης  Αφροδίτη, ο εντυπωσιακός Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας, ο Ερμής και ο Άρης είναι οι πρωταγωνιστές του ηλιακού μας συστήματος. Γύρω από αυτούς τους πλανήτες περιστρέφονται οι δορυφόροι τους ,με πιο γνωστό την Σελήνη καθώς και αλλά ουράνια σώματα όπως η ηφαιστειογενής Ιω.
Ειδικότερα η παράσταση με τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος στόχευε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «‘πώς είναι η μορφή του κάθε πλανήτη», «από τι αποτελείται κάθε ένας από τους πλανήτες», «γιατί ο καθένας έχει διαφορετικό χρώμα», «πόσα χρόνια διαρκεί μια περιφορά του κάθε πλανήτη, δηλαδή μια στροφή  αυτού του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο»
Η παράσταση αυτή βοήθησε πάρα πολύ τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, που την παρακολούθησαν, να καταλάβουν πολλά σχετικά με τον κόσμο  που τους περιβάλλει και να σκεφτούν ότι πέρα από τη Γη υπάρχουν και άλλοι πλανήτες στους οποίους ίσως να υπάρχει κάποιο ίχνος ζωής. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρέθηκε μικρή ποσότητα νερού  στον πλανήτη Άρη οπότε ίσως σε μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα βρούμε κάποιους «άγνωστους γείτονες» στο κοντινό σύμπαν. Μπορεί να μην είμαστε μόνοι μας στον κόσμο!!!
Τα παιδιά, αφού τελείωσε αυτή η παρουσίαση, γύρισαν στο σχολείο γεμάτα εικόνες και εντυπώσεις. Το θέαμα τους εντυπωσίασε, αφού τα κρυμμένα μυστικά του σύμπαντος  πάντα γοητεύουν τον άνθρωπο που επιθυμεί να μάθει αν υπάρχει ζωή περά από τη Γη. Μέσα στο πούλμαν της επιστροφής μιλούσαν μεταξύ τους προσπαθώντας να πιστέψουν κάτι που δεν το είχαν φανταστεί. Το διαδραστικό Πλανητάριο προκάλεσε έκπληξη στους συμμετέχοντες της εκδρομής και ήταν ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης αυτού του σπουδαίου μαθήματος. 

Μαρία Σιαπατόρη, Δήμητρα Γιάνναρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου