Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ιστορικό  μυθιστόρημα το οποίο παρουσιάζει την ιστορία δυο νέων, του Άσώτη και του Αλέξιου Αργυρού.
Τα δυο παιδιά αιχμαλωτίζονται από τους Βούλγαρους όταν αυτοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη, κατά τη Βυζαντινή εποχή, συγκεκριμένα το 995 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, η κόρη του αυτοκράτορα Σαμουήλ ερωτεύεται τον Ασώτη.

Εν τω μεταξύ ο Ελληνικός Βυζαντινός στρατός νικά τους Βούλγαρους στη μάχη του Σπερχειού. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για συνθηκολόγηση των δυο λαών, ο Σαμουήλ παντρεύει την κόρη του με τον Ασώτη και τον ορίζει στρατηγό στο Δυρράχιο. Ο Σαμουήλ όμως αρχίζει ξανά τις εχθρικές πράξεις εναντίων του Βυζαντίου καταπατώντας την συμφωνία τους. Ο Ασώτης με τη Μιροσλάβα και τον Αλέξιο πάνε στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου, την Κωνσταντινούπολη και ο Αλέξιος αρραβωνιάζεται μια βασιλοπούλα του Βυζαντίου, τη Θέκλα από το Γαλαξίδι.
Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει, φέρνει τον Αλέξιο αντιμέτωπο με μια επικίνδυνη αποστολή στο Βουλγαρικό έδαφος. Η αρραβωνιαστικιά του τον ακολουθεί μεταμφιεσμένη σε αγόρι. Στο ταξίδι τους συναντούν πολλά εμπόδια, τα οποία ξεπερνούν μέσω της πίστης  και της αυτοθυσίας τους ενώ δεν σκέφτονται καθόλου το προσωπικό τους συμφέρον παρά μόνο το καλό του λαού και της πατρίδας τους.
[Εκδότης Βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, σελίδες 148, έτος πρόσφατης έκδοσης 1991, εικονογράφηση: Λύτρας Νικόλαος]

                                                              Μαρία Σιαπατόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου