Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η ζωή και το έργο

  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Παρουσίασε την ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών  στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας η καθηγήτρια των Θρησκευτικών, Ασπασία  Αμβράζη. Στην παρουσίαση συνδυάστηκε η αφήγηση με προβολή βίντεο. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και παρακολούθησαν με προσοχή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διάλογος που διεύρυνε τις γνώσεις τους  για τους προστάτες αγίους της παιδείας.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, και ο Γρηγόριος ο  Θεολόγος, οι Τρεις Ιεράρχες, είναι Άγιοι, Θεολόγοι, Μεγάλοι Δάσκαλοι, Σοφοί και Φωστήρες της Εκκλησίας. Ονομάστηκαν προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών, των δασκάλων και της παιδείας. Έφεραν  κοντά το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με τη Χριστιανική Πίστη. Μελέτησαν τους αρχαίους κλασικούς συγγραφείς και φιλοσόφους. Έστησαν έτσι γέφυρες ανάμεσα στον Ελληνισμό και το Χριστιανισμό. Απέρριψαν τα ειδωλολατρικά στοιχεία και όπως είπε ο Μέγας Βασίλειος στον λόγο του Προς τους Νέους «όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι  και εσείς διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλά και τα ωφέλημα».
Στη διαπαιδαγώγησή τους, μεγάλος ήταν ο ρόλος των μητέρων τους, πληροφορία που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές. Οι σπουδές τους πολύ σημαντικές. Η πίστη τους στον Θεό μεγάλη. Ο χαρακτήρας τους εξαιρετικός. Η προσφορά τους στους συνανθρώπους τεράστια ,ανεξαιρέτως θρησκείας, εθνότητας,  φύλου. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. 
Ήταν τόση η καλοσύνη και η φιλανθρωπία τους, που δεν υπολόγισαν τα πλούτη και τα χρήματά τους. Τίποτα δεν κράτησαν για τον εαυτό τους. Όλα τα υπάρχοντά τους τα διέθεσαν για να δώσουν χαρά στους συνάνθρωπούς τους. Οι ίδιοι πρόσφεραν προσωπική εργασία δίπλα στους άρρωστους και τους πονεμένους.
Τα θέματα που τους απασχόλησαν πολλά: η παιδεία, οι σχέσεις γονέων-παιδιών-δασκάλων-μαθητών, η προστασία της φύσης, η φτώχεια, η αδικία, οι αιρέσεις και η αντιμετώπισή τους.
Έγραψαν πολλά και σπουδαία έργα. Μακάρι να αποτελούν πάντα πρότυπα για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά και να φωτίζουν το δρόμο τους. 
Κανένας από τους μαθητές δεν έφυγε από καμιά τάξη χωρίς να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με αυτούς τους εκπληκτικούς αγίους που η μορφή τους είναι τόσο γνωστή και το έργο τους τόσο άγνωστο.

                Σοφία-Αριάδνη Κόκκωνα,  Ιωάννα Διακρούση                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου