Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Hi-Tech

 Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων

Δημιουργήματα υψηλής τεχνολογίας του αρχαιοελληνικού πολιτισμού παρουσιάζονται στο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», εκατό επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Tο Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Κώστα Κοτσανά) λειτουργεί σε ένα μοναδικό ιστορικό αρ νουβό κτίριο, Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, στο Κολωνάκι (το οποίο ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α'), συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ. 
Συγχρόνως, στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η ανεξάρτητη έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων με 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου.
Σε ειδικό χώρο παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις, αφιερωμένες κάθε φορά σε διαφορετικές όψεις της αξιοθαύμαστης τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, όπως την έκθεση «Αρχιμήδη» ή εκθέσεις αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, αρχαίων ελληνικών αυτομάτων, αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής, αρχαίων ελληνικών πολιορκητικών μηχανών, αρχαίας ελληνικής αστρονομίας και πολλών άλλων.
Παράλληλα στους χώρους του μουσείου παρέχονται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του μουσείου, όπως εργαστήρια ρομποτικής, καλλιτεχνικών, φυσικών επιστημών, μαθηματικών.
Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν από το Πωλητήριο του μουσείου χειροποίητα μοντέλα, αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου από τον Μάριο Κοτσανά, όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά πλοία, παιχνίδια, μουσικά όργανα. 
Το Μουσείο Κοτσανά είναι μη κερδοσκοπικός φορέας και όλα τα έσοδα διατίθενται για τις μουσειακές κι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του. Λειτουργεί καθημερινά & Σαββατοκύριακο  09:00-17:00.  Το εισιτήριο εισόδου είναι 5€ και μειωμένο 3,5€ για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους και ανέργους. Δωρεάν είσοδο έχουν τα παιδιά έως 11 ετών, ΑμεΑ και στρατευμένοι. Η ξενάγηση- επίδειξης επιλεγμένων εκθεμάτων συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο και πραγματοποιούνται κάθε ώρα το χρονικό διάστημα  9:00 - 16:00. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 211 411 00 44, 6907-292002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου