Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Βρετανικό Συμβούλιο – British Council

«Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Ενεργούς πολίτες»

Στο Πρόγραμμα του Βρετανικού Συμβουλίου «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Ενεργούς πολίτες» (“Life Skills”) για μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχε η Γ΄τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Αποσκοπούσε στην ενασχόληση, στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση αλλά και στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης των μαθητών και στην βελτίωση των προκαταλήψεων τους  για θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες. 

Το πρόγραμμα διήρκεσε έξι διδακτικές ώρες, μία ώρα για κάθε τάξη κάθε Τρίτη με εισηγήτρια την κυρία Πρωίου από το Βρετανικό συμβούλιο. 
Σε κάθε συνάντηση, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι και στην συνέχεια η κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, του παιχνιδιού γινόταν μια συζήτηση. Τα παιδιά, έφτιαξαν την πυραμίδα των αναγκών και μίλησαν για τις υλικές και πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου, για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανθρώπων γενικότερα, για τις υποχρεώσεις τους και τις Δημοκρατικές αποφάσεις στον Δήμο και στην κοινωνία γενικότερα, έμαθαν να επιχειρηματολογούν σωστά την γνώμη τους και να ακούν και να σέβονται την άποψη των άλλων. 
Τέλος μίλησαν για έννοιες όπως ο Ρατσισμός και οι προκαταλήψεις και στην τελευταία τους συνάντηση κλήθηκαν να ζωγραφίσουν και να γράψουν ανώνυμα για τον εαυτό τους 15 χρόνια μετά.
Εν κατακλείδι, αυτό το πρόγραμμα, ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία αλλά συνάμα και πολύ χρήσιμη για τους μαθητές, καθώς προσέγγισαν με ωραίο και ενδιαφέρον τροπο διάφορα σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους, έμαθαν χρήσιμα πράγματα για αυτά και είδαν διάφορα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.
Ηλιάνα Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου