Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Εντός και εκτός σπιτιού

Δραστήρια παιδιά και το καλοκαίρι!

Πολλά ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την περίοδο των διακοπών στην παιδική ηλικία με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με το υπόλοιπο έτος. 

Πράγματι, κατά την περίοδο των διακοπών, η καθημερινότητα των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας αλλάζει σημαντικά, και συχνά επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τόσο την αύξηση στην κατανάλωση τροφής όσο και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Και οι δύο καταστάσεις εντείνονται από την πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σπίτι, αλλά και από άλλες συνθήκες.
Σχετικά με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, σημαντικό ρόλο παίζει η διακοπή των δραστηριοτήτων που γίνονται καθημερινά στο σχολείο, δηλαδή στα διαλείμματα και στο μάθημα της γυμναστικής, αλλά και η διακοπή των περισσότερων οργανωμένων δραστηριοτήτων, αθλητικών και μη, με το κλείσιμο των σχολείων. Παράλληλα, τα παιδιά μένουν στο σπίτι περισσότερες ώρες, συχνά για πρακτικούς λόγους (πχ. όταν οι γονείς εργάζονται), κατά συνέπεια αυξάνονται και οι ώρες που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Συνεπώς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η όποιας μορφής σωματική δραστηριότητα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά, εντός ή εκτός σπιτιού. Η σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να ελέγξουν καλύτερα το σωματικό τους βάρους και να αντισταθούν στην πιθανή αύξησή του στις διακοπές, πρωτίστως όμως έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνικότητα, τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.
Οι καλοκαιρινές ημέρες αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασκηθούν και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για κίνηση και παιχνίδι, όπου κι αν βρίσκονται: στο σπίτι, στο εξοχικό ή στις διακοπές, μόνα ή με παρέα!
Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους μερικές ιδέες για τέτοιες ευχάριστες δραστηριότητες:

Στο σπίτι…
Κάνε τον Καναπέ σου… Όργανο Γυμναστικής!

Ακόμα κι αν κάθεσαι στον καναπέ χαζεύοντας τηλεόραση, μπορείς να αξιοποιήσεις λίγο από αυτό το χρόνο για λίγη άσκηση! Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να δυναμώσεις τους μύες σου με απλούς τρόπους, χωρίς όργανα, ειδικά εάν περνάς πολλές ώρες μέσα στο σπίτι.
Για δες μερικές ιδέες:
1. Κάτσε στον καναπέ με ίσια πλάτη και πάρε 2 γεμάτα μπουκάλια νερό 1.5 λίτρου, 1 στο κάθε χέρι, για να κάνεις κάμψεις δικεφάλου και εκτάσεις τρικέφαλου.
2. Ξάπλωσε σε μια πετσέτα στο πάτωμα και βάλε, «ασφάλισε», τα πέλματά σου στο διάστημα μεταξύ του καναπέ και του πατώματος. Σταύρωσε τα χέρια σου στο στήθος και ανέβα τόσο ώστε να ξεκολλήσει η ωμοπλάτη σου από το πάτωμα. Έχοντας αυτό ως το κατώτερο σημείο που μπορείς να κατέβεις, ξεκίνα αναδιπλώσεις του κορμού, δηλαδή τους γνωστούς κοιλιακούς. Προσοχή, η μέση σου πρέπει να είναι συνέχεια στο πάτωμα, χωρίς να αφήνει «κενό».
3. Κάτσε σε όρθια στάση μπροστά από τον καναπέ. Κατέβασε το σώμα σου αργά, κρατώντας ίσια την πλάτη σου και με τα χέρια στη μέση ή απλωμένα μπροστά για καλύτερη ισορροπία, σαν να προσπαθείς να κάτσεις στον καναπέ. Λίγο, όμως, πριν ακουμπήσεις τον καναπέ, θα πρέπει να σηκωθείς και να επανέλθεις στην αρχική σου όρθια στάση.
Για όλες τις παραπάνω ασκήσεις, μπορείς να ξεκινήσεις με 2 έως 3 σετ των 10 επαναλήψεων και με την πάροδο του χρόνου να αυξήσεις αρχικά τις επαναλήψεις και στη συνέχεια τα σετ.
Με αυτές τις απλές ασκήσεις μπορείς όσο είσαι στο σπίτι να γυμνάζεις το σώμα σου, και ειδικότερα τα χέρια, τον κορμό και τα πόδια σου! 

Εκτός σπιτιού…
Διασκεδαστικές Δραστηριότητες για να μην Κάθεσαι στο Σπίτι

Από το να κάθεσαι με τις ώρες στον καναπέ και να βλέπεις τηλεόραση, ορίστε μερικά διασκεδαστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις και ταυτόχρονα να ασκηθείς!
Βάλε στο CD ή στο mp3 τους αγαπημένους σου τραγουδιστές και χόρεψε με τα τραγούδια τους για όση περισσότερη ώρα μπορείς!
Εάν έχεις κατοικίδιο ζωάκι στο σπίτι, αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του: φρόντισέ το, παίξε μαζί του, ή ακόμα καλύτερα, αν γίνεται, πήγαινέ το μια βόλτα!
Βοήθησε τον πατέρα σου να πλύνετε μαζί το αυτοκίνητο!
Μία απλή, ευχάριστη και πρωτότυπη δραστηριότητα είναι να διοργανώσεις έναν αγώνα βόλεϊ μέσα στο σπίτι. Βρες και φούσκωσε ένα μπαλόνι και με αυτό παίξτε όλη η οικογένεια «μπαλονο-βόλεϊ»!
Εάν έχεις ποδήλατο, μην το αφήνεις να κάθεται και να σκουριάζει… Ανέβα πάνω του και κάνε μια βόλτα στη γειτονιά!
Ξεσήκωσε την οικογένειά σου να βγείτε όλοι μαζί να περπατήσετε!
Κανόνισε με τους φίλους σου και οργάνωσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αγαπημένα σας ομαδικά παιχνίδια!
Βοήθησε τους γονείς σου με τις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού, όπως με τα ψώνια από το σουπερ-μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά, με τις πληρωμές λογαριασμών, και γιατί όχι να μην αναλάβεις τις μικροδουλειές σε κοντινές αποστάσεις (π.χ. φούρνο, περίπτερο).
Το κλείσιμο των σχολείων αδιαμφισβήτητα σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Παρόλο, όμως, που τα παιδιά αφήνουν τα βιβλία για λίγους μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «διακόψουν» και τις συνήθειες που είχαν σε σχέση με ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τη σωματική δραστηριότητα.


ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου