Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ (5)

Η συμβολή τού ελληνικού αλφαβήτου στον πολιτισμό μας* 
 του Γεωργίου Μπαμπινιώτη**

Η περίπτωση τού ελληνικού αλφαβήτου είναι ενδιαφέρουσα για τη γενικότερη προσέγγιση τού θέματος τής γραφής, διότι ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε ένας κατεξοχήν «πολιτισμός τού γραπτού λόγου». Είναι ένας πολιτισμός που δεν νοείται «ερήμην» των κειμένων του, δηλ. έξω από την έκφραση, τη μετάδοση και τη διάδοση των πνευματικών κατακτήσεων και προβληματισμών των Ελλήνων σε όλους τους χώρους.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Δέκα λόγοι για να την επισκεφτείτε...(5)

«ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ»

Η Αξιά, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Νάξο, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση Κυκλαδονήσι. Σε αυτό το νησί ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη που συνταξίδευαν από την Κρήτη, κατά απαίτηση του θεού Διόνυσου για να την νυμφευθεί, και αυτός να φτάσει στην Αθήνα χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και δέκα νεανικοί λόγοι για να επισκεφθείτε «το νησί της Αριάδνης».

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΑΥΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ανοιχτοί παιδότοποι της γειτονιάς γίνονται τα προαύλια σχολείων της Γλυφάδας, από 1 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Δήμου.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ
















Μόνο ένας καθρέπτης μπορεί να αντικατοπτρίσει
το πραγματικό αίσθημα του είναι.
Τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει
η ψυχή στην μικρή ζωή μας.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΑΝΔΕΡΣΕΝ

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΑΝΙΚΑ

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση στα Ελληνικά, η οποία περιλαμβάνει εννέα διαχρονικά παραμύθια του διάσημου Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, παραμύθια του οποίου έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Η μετάφραση αυτής της έκδοσης έγινε από τον λόγιο και λογοτέχνη Δημήτριο Βικέλα, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ (4)

 Ας γίνει η δόλια πατρίδα η κορυφαία έγνοια τους!...*
του Χρήστου Πασαλάρη**

ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ και από ποιον θα ξανακούσει ο λαός μας εκείνο το εγερτήριο παράγγελμα του Αγγελου Σικελιανού, «ΗΧΗΣΤΕ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ!..», που εκφώνησε στην πάνδημη κηδεία του Κωστή Παλαμά, το 1943, σε μέρες μαύρης κατοχής!..

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

«Μικροί Λογοπλάστες»

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΤΑΛΕΝΤΟ
 
Οι «Μικροί Λογοπλάστες» είναι το πολιτιστικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας που ανέλαβε να υλοποιήσει με μεγάλη χαρά και έντονο ενθουσιασμό η καθηγήτρια Θεοδώρα Μπατίλα. Σε αυτό συμμετείχαν μαθητές τις τρίτης γυμνασίου οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. 

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

6ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Πομποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΓΛΥΦΑΔΑ, ΠΡΙΝ ΤΟ 1960

ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ


Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, από το 1945-1959, προσδιορίζεται η χρονική στιγμή της Γλυφάδας που απεικονίζεται στην φωτοκάρτα.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΜΕΛΟΫ ΚΟΛΙΝ [MELOY COLIN]

ΤΟ ΑΓΡΙΟΔΑΣΟΣ

Πρόκειται για καταπληκτικό βιβλίο! Ο τρόπος που περιγράφονται τα γεγονότα με έκανε να μην θέλω να σταματήσω το διάβασμα αλλά ταυτόχρονα ένιωθα και μέρος του βιβλίου.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Στη Γλυφάδα

Μουσικά και θεατρικά ταξίδια 

Μουσικές και θεατρικές βραδιές με αγαπημένους και σπουδαίους καλλιτέχνες διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας τον Ιούλιο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας, με ώρα έναρξης 9 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Δέκα λόγοι για να την επισκεφτείτε... (4)

Η «ΑΓΝΩΣΤΗ» ΛΕΡΟΣ

Στου Αιγαίου τα νερά, ανάμεσα σε Πάτμο και Κάλυμνο προβάλλει η Λέρος, μία από τις Νότιες Σποράδες, γνωστότερες ως Δωδεκάνησα. Σε αυτό το νησί αναφέρεται το μελωδικό και δημοφιλές παραδοσιακό τραγούδι της Δωδεκανήσου: «Πότε θ’ ανοίξουμε πανιά, να κάτσω στο τιμόνι, να δω της Λέρος τα βουνά…». Υπάρχουν όμως και δέκα νεανικοί  λόγοι για να επισκεφθείτε την «άγνωστη» Λέρο:

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (4/2016)

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα χαρούμενο κοριτσάκι, η Φιλιώ, που μεγάλωνε μέσα σε μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. Έπαιζε ξένοιαστα με τ΄ άλλα παιδάκια, αγάπαγε τα λουλούδια απολάμβανε να διαβάζει ό,τι βιβλίο έπεφτε στα χέρια της.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ

  ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Μαθητική έκθεση με θέμα: «Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη των λαών και τις ανθρώπινες αξίες», διοργάνωσε η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.  Συμμετείχαν μαθητές με έργα τους από 71 σχολεία της Αττικής (29 Δημοτικά, 30 Γυμνάσια, 12 Λύκεια), τα οποία εκτέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας που έλαβαν μέρος με παρότρυνση της καθηγήτριας Ορθοδοξίας Πεφάνη.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

«Σινεμά ο Παράδεισος»

Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκίνησε ο Δήμος Γλυφάδας, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.  Γνωστές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου σινεμά, για μικρούς και μεγάλους, προβάλλονται σε πλατείες και άλλους δημοτικούς χώρους, με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ (3)

Σχολείο και εργασία*

Του Σαράντου Καργάκου**

Κάποιοι αναγνώστες που τιμούν τη γραφή μου, εύλογα διατυπώνουν την απορία, γιατί εμμένω στη θεωρία ότι η παιδεία είναι πρωτίστως μια ηθική λειτουργία. Ένα ανθρωποπλαστικό ιδανικό. Και εις πείσμα των καιρών, άσκηση αρετής και με την αρχαία και με τη χριστιανική σημασία. Οι καιροί απαιτούν, μου γράφει ένας αναγνώστης, μια παιδεία με την όποια ένα παιδί θα μπορεί να βρίσκει δουλειά.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Δέκα λόγοι για να την επισκεφτείτε... (3)

Η ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΣΥΡΟΣ

Η πρωτεύουσα της Σύρου (ή της Σύρας, όπως την λένε οι κάτοικοί της), των Κυκλάδων και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Ερμούπολη, δημιούργημα προσφύγων κυρίως από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη, την Κάσο και τη Μικρά Ασία, που βρήκαν σε αυτήν καταφύγιο από τις σφαγές των Τούρκων κατά την Παλιγγενεσία. Αποτέλεσε το πρώτο αστικό, βιομηχανικό, εμπορικό, ναυτιλιακό, καλλιτεχνικό κέντρο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, αίγλη που φανερώνεται τόσο στο περιβάλλον της πόλης όσο και στους κατοίκους. Υπάρχουν όμως και δέκα νεανικοί λόγοι για να επισκεφθείτε την φημισμένη Σύρο:

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Με πολλές και ποικίλες δράσεις

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Η τελετή λήξης του σχολικού έτους, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, ήταν μια γιορτή χωρίς πανηγυρικό χαρακτήρα, στην διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι πολλές και ποικίλες δραστηριότητες που έγιναν στο σχολείο. 

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΡΑΞΙΑΣ;

ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Οι διακοπές είναι η μεταβατική περίοδος από τη λήξη των μαθημάτων μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι το χρονικό διάστημα διακοπής από την καθημερινότητα.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΚΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ














Πέτρα φωνάζει από τ΄αλώνι:
Ρέει των μαχητών το αίμα, σαν

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (3/2016)

Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Το παραμύθι, "Η πέτρα της παντοτινής φιλίας", που δημιούργησε η μαθήτρια Μαριάννα Παναγοπούλου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη, παρουσιάζεται ως φωτογραφικό ανάτυπο της πρωτότυπης εργασίας. Αισθητικοί οι λόγοι που υπαγόρευσαν αυτήν την μορφή παρουσίασης της εργασίας. Καλή ανάγνωση!

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ (2)

Πατριωτισμός, Eθνικισμός, Eυρωσκεπτικισμός*
του Χρήστου Γιανναρά**

H Eυρώπη φοβάται τον Eθνικισμό, την πανικοβάλλει το δικό της αποκύημα. Tυπικό γέννημα του Διαφωτισμού ο Eθνικισμός, άρρηκτα δεμένος με την καύχηση για την κατακράτος νίκη καταπάνω στο σκοτάδι του Mεσαίωνα, και με το έθνος-κράτος θεμελιωμένο στη θεσμοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, στην απολυτοποίηση των οραμάτων της ατομοκεντρικής κατασφάλισης.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Δέκα λόγοι για να την επισκεφτείτε... (2)

Η ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ ΧΙΟΣ

Η νήσος Χίος βρίσκεται πλησίον της Μικρασιατικής ακτής, ένας στενός πορθμός 8 ναυτικών μιλίων την χωρίζει από τις αρχαίες Ερυθρές το σημερινό Τσεσμέ. Η Χίος είναι μία από τις επισημότατες, ευφορώτατες και μεγάλες νήσους του Αιγαίου πελάγους. Το όνομά της το έλαβε από την νύμφη Χιόνη, η οποία ήταν κόρη του Βορέα, του πρώτου οικιστού του νησιού. Υπάρχουν όμως και δέκα νεανικοί  λόγοι για να επισκεφθείτε την μυροβόλο Χίο: