60 Χρόνια ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ 1957-2017
Της Μαίρης Ρώτα*
Πριν από ακριβώς εξήντα χρόνια υπεγράφη στη Ρώμη η ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ). Σήμερα πάλι στη Ρώμη, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλησαν να δώσουν νέα πνοή στο αρχικό όραμα.
Η Ευρώπη γιόρτασε φέτος στις 25 Μαρτίου τα εξήντα της χρόνια. Θα έλεγε κανείς ότι γιόρτασε σαν μια “όμορφη κυρία” που είχε μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν, αλλά πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιμετωπίζει αυτή τη σημαντική επέτειο με μια κρίση ταυτότητας. Θα συνεχίσει τη ζωή της μετά τα εξήντα;
Θα πρέπει να προσέξει την υγεία της και να τα χιλιάσει. Τη χρειαζόμαστε την Ευρώπη όσο ποτέ άλλοτε. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και που το κέντρο βάρους μετακινείται συνεχώς προς Ανατολάς, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάγκη ιδιαίτερα τις οικονομικές εξελίξεις. Ακόμη και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν, όπως λένε, την οικονομική τους ακμή. Η πανέμορφη γειτονιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει προβλήματα. Και φυσικά όλες οι χώρες, παρά τις δυσκολίες, επιθυμούν να είναι ενωμένες και να προχωρούν σε πολιτιστική, κοινωνική και ιδιαίτερα οικονομική ανάπτυξη. Ποιος Ευρωπαίος δεν προτιμά την φιλική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων, αντί πολέμων;
Ας ευχόμαστε, λοιπόν, στην ενωμένη Ευρώπη να συνεχίσει και να υπάρχει πάντα φιλική συνύπαρξη μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
1981 Η Ελλάδα δέκατο μέλος της ΕΟΚ
Στο ξεκίνημά της η Ευρωπαϊκή Ένωση απαρτιζόταν από έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο). Η Αγγλία, η οποία από την αρχή δεν ήθελε να πάρει μέρος σ' αυτό το εγχείρημα, ήταν αρνητική για λίγο διάστημα, αλλά τελικά αποφάσισε να ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ το 1973 μαζί με τη Δανία και την Ιρλανδία. Στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των εννέα πια εντάχθηκε το 1981 και η Ελλάδα ως δέκατο μέλος. Μετά πέντε χρόνια, το 1986, η ΕΟΚ μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1996, τρεις ακόμη χώρες (Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία) συγκρότησαν την ΕΟΚ των 15! Το σπουδαίο είναι ότι τότε ενώνεται και η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία και ανέδειξαν την Ομοσπονδιακή Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε πληθυσμό και την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Αυτή η ασταμάτητη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ένωσης πήρε πια μεγάλες διαστάσεις. Το 1999, 11 από αυτές τις χώρες της Ευρώπης που είναι μαζί, απέκτησαν και υιοθέτησαν ενιαίο νόμισμα, μαζί και η Ελλάδα.
Βέβαια, υπήρξε και υπάρχει μια ανισότητα ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς, αρνούνται να έχουν κοινές αποφάσεις, είτε στα οικονομικά είτε στα πολιτικά, κ.α. Παρ' όλα αυτά, αποφάσισαν ομόφωνα να διευρύνουν την Ένωση με 10 ακόμη χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Μάλτα και Κύπρος). Μετά τρία χρόνια εντάσσονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Σήμερα, τη χρονιά των γενεθλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζουν 27 ή 26 χώρες, εάν η Αγγλία αποχωρήσει τελικά.
Για να αποτραπεί ο κίνδυνος παράλυσης και το ενδεχόμενο διάλυσης της Ένωσης των 27 χωρών, υιοθέτησαν το 2007 (10 χρόνια πριν) αντί του Συντάγματος μια Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, γνωστή ως Συνθήκη της Λισαβόνας. Και αυτό έγινε γιατί οι απαιτήσεις ορισμένων χωρών έγιναν δεκτές, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν ωφεληθεί αρκετές χώρες. Και βέβαια υπήρξε και σημαντική οικονομική βοήθεια.
Μήπως αυτή η Συνθήκη ήταν θετική και βοήθησε στην οικονομική αλλά και στην πολιτιστική ανάπτυξη κάποιων χωρών; Φυσικά και υπάρχουν και αρνητικές πλευρές. Φυσικά και σε κάθε χώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν ήθελαν να γίνουν μια κοινωνία με τη διπλανή χώρα αλλά... αγαπητοί αναγνώστες, δεν είναι καλλίτερα για όλους μας, ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες να είμαστε σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Όσοι είναι μεγαλύτεροι ίσως δεν θα θυμούνται, με ευχαρίστηση, τους πολέμους του 1940, αλλά και προηγούμενους. Ίσως είναι καλλίτερα να ακούγονται ακόμα και αρνητικά σχόλια, αντί να φοβάται κανείς την επίθεση μιας ισχυρότερης χώρας. Ίσως το μήνυμα των 60 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι κοινές λύσεις προς το συμφέρον όλων των χωρών.
Και βέβαια εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα χάρισε στην Ευρώπη το όνομά της και της πρόσφερε επί πολλούς αιώνες τον πολιτισμό, τον λόγο και το πνεύμα της.
Η Σημαία της Ευρώπης
Υπήρχε, κάποτε η εντύπωση ότι ο γνωστός κύκλος με τα αστέρια στη σημαία της άλλοτε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί προς τον αριθμό των κρατών – μελών της. Και βέβαια δεν είναι σωστό, αφού τα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας είναι 12, ενώ η ΕΟΚ ξεκίνησε με έξι κράτη – μέλη και σήμερα αριθμεί 27 ή 26 [ΣΣ. λόγω Βρετανίας] . Όπως έχουν πει άνθρωποι που γνωρίζουν, εκείνοι που σχεδίασαν τη σημαία και που οριστικοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1995 την εμπνεύστηκαν: ή από την Ελληνική Μυθολογία, όπου σε μια οροφογραφία υπήρχαν οι 12 θεοί του Ολύμπου ή από την Αποκάλυψη του Ευαγγελιστή Ιωάννη όπου αναφέρεται σε... “Γυνή περιβεβλημένη με στέφανο δώδεκα αστέρων...”
Και, βέβαια, στην αρχαία ελληνική μυθολογία πάλι, αναφέρεται ότι ο Δίας έκανε την αρπαγή της Ευρώπης και την οδήγησε από τη Φοινίκη στην Ελλάδα, όπου κατέληξε στην Κρήτη. Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν για τον χαριτωμένο μύθο της αρπαγής της όμορφης νεαρής Ευρώπης.
Η Ελλάδα προσέφερε και τον... “Ευρωπαϊκό πολιτισμό στην Ήπειρο που ονομάστηκε Ευρώπη!
.....................................................................................
* Η Μαίρη Ρώτα είναι αρχαιολόγος και τακτική συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ που τυπώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία δημοσιεύθηκε (φύλλο 4597/ 30 Μαρτίου 2017) το ενδιαφέρον άρθρο της, που αναδημοσιεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου