Εφαρμόζοντας την οικογενειακή συμφωνία
Μια οικογενειακή συμφωνία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με όλη την οικογένειά σας σχετικά με το πώς χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και πώς να συμπεριφέρεστε με θετικό τρόπο όταν βρίσκεστε συνδεδεμένοι στο σπίτι, στο σχολείο ή στο σπίτι ενός φίλου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία υποσχέσεων, δηλαδή θετικές δηλώσεις για το πώς η οικογένειά σας θέλει να φροντίζει ο ένας τον άλλο και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τους άλλους στο διαδίκτυο.
Οι συμβουλές μας για τις οικογενειακές συμφωνίες παρέχουν μια λίστα με πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία της συμφωνίας σας και μερικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η συμφωνία. Το πρότυπο οικογενειακής συμφωνίας μας παρέχει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει τις οικογένειες να θέσουν σαφείς προσδοκίες για θετική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Εδώ είναι οι συμβουλές μας για την εκκίνηση της δικής σας!
Βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε
Ποιος ασχολείται με την πραγματοποίηση των υποσχέσεων;
Είναι σημαντικό να συμμετέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο όλα τα μέλη της οικογένειας κατά την ανάπτυξη της οικογενειακής σας συμφωνίας. Παιδιά τριών ετών μπορούν να σας βοηθήσουν με τις υποσχέσεις και μπορείτε να τους εξηγήσετε το για το λόγο που τις χρειάζεται η οικογένειά.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση σχετικά με τις υποσχέσεις, καθώς και να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη μη τήρησή τους. Οι προ-έφηβοι και οι έφηβοι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή, διότι τους δίνει την ευκαιρία να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους συμπεριφορά. Η συζήτηση θεμάτων γύρω από το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναδείξετε τις ιδέες των νέων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνετε ασφαλείς και θα χρησιμοποιείτε υπεύθυνα το διαδίκτυο.
Η συμμετοχή του παιδιού σας στη δημιουργία τόσο της οικογενειακής συμφωνίας όσο και των συνεπειών για τη μη τήρησή της θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη συμφωνία.
Τι πρέπει να συμπεριλάβουμε στις υποσχέσεις;
Ξεκινήστε τη συμφωνία συζητώντας τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρη η οικογένεια χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε σε ποιους τομείς να εστιάσετε κατά τη σύνταξη των υποσχέσεων. Αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε από το online gaming ή ο χρόνος που δαπανάται στο διαδίκτυο.
Ξεκινήστε να γράφετε τις υποσχέσεις για σημαντικούς τομείς που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της οικογένειάς σας: με ποιους μιλούν στο διαδίκτυο, αν μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες και άλλα θέματα που είναι σημαντικά για εσάς και την οικογένειά σας. Ίσως θελήσετε επίσης να αναπτύξετε υποσχέσεις σχετικά με το σεβασμό των άλλων χρηστών, την εγγραφή σε λογαριασμούς, την αναζήτηση περιεχομένου ή τα κλικ σε συνδέσμους.
Η συμφωνία κάθε οικογένειας θα είναι διαφορετική. Η συμφωνία σας πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη τις πεποιθήσεις, τις αξίες και την κατάσταση της οικογένειάς σας, καθώς και την ωριμότητα και τις ανάγκες του παιδιού σας.
Όλες οι καλές οικογενειακές συμφωνίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι συγκεκριμένες και εύκολα κατανοητές. Παρόλο που οι υποσχέσεις που κάνετε, μπορεί να έχουν σε διαφορετική διατύπωση, ίσως επιθυμείτε να συμπεριλάβετε συγκεκριμένες υποσχέσεις «dos και don’ts» βασικούς κανόνες που ισχύουν παντού και για όλους ή ακόμη και υποσχέσεις που μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τη συσκευή, την εφαρμογή ή το χρήστη.
Πότε να αρχίσετε να κάνετε τις υποσχέσεις;
Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε απλές υποσχέσεις μόλις το παιδί σας έχει τις γλωσσικές δεξιότητες για να τις καταλάβει. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να ξεκινήσετε την οικογενειακή σας συμφωνία καθώς το παιδί σας αρχίζει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, καθώς αυτό μπορεί να είναι μέρος της διδασκαλίας τους.
Τα μικρά παιδιά θα χρειαστούν υποστήριξη και υπενθυμίσεις για να ακολουθήσουν τις υποσχέσεις, επειδή είναι πιθανό να τις ξεχάσουν ή να τις αγνοήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με τις υποσχέσεις ασφάλειας όπως «Δεν θα συναντηθώ με κάποιον που γνωρίζω μόνο ηλεκτρονικά» ή «Δεν θα αποκαλύψω τα προσωπικά μου στοιχεία σε κανέναν στο διαδίκτυο, π.χ. το όνομα του σχολείου και τη διεύθυνση».
Ορισμένα παιδιά με ειδικές ανάγκες ενδέχεται επίσης να χρειαστούν βοήθεια για να κατανοήσουν και να θυμηθούν την οικογενειακή συμφωνία.
Αλλαγή των υποσχέσεων
Η συμφωνία είναι καλό να αλλάξει καθώς τα παιδιά σας αναπτύσσονται και η κατάσταση της οικογένειάς σας αλλάζει. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, για παράδειγμα, οι υποσχέσεις για την ιδιωτικότητα μπορεί να γίνουν πιο σημαντικές.
Αναθεωρήστε τη συμφωνία σας σε τακτά διαστήματα για να επισημανθούν οι σημαντικότερες υποσχέσεις. Αυτό μπορεί να είναι μια σπουδαία στιγμή για να εμπλέκονται τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι να κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμφωνία.
Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των υποσχέσεων
Η δημιουργία μιας συμφωνίας οικογένειας είναι εξαιρετική, αλλά είναι σημαντικό να ορίσουμε και τις συνέπειες. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποφασίζετε μια υπόσχεση, πρέπει επίσης να αποφασίσετε τι θα συμβεί αν αυτή δεν τηρηθεί. Μιλώντας για τις συνέπειες ως οικογένεια μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι όλοι καταλαβαίνουν και συμφωνούν με αυτές. Εάν τα παιδιά συμφωνούν με τις συνέπειες εκ των προτέρων, είναι πολύ πιθανότερο να τις ακολουθήσουν χωρίς αντιρρήσεις όταν χρειαστεί να τις επιβάλλετε.
Όταν μια υπόσχεση δεν τηρηθεί, μπορείτε να επιλέξετε απλώς να την υπενθυμίσετε το παιδί σας και να του δώσετε άλλη μία ευκαιρία.
Αν μια υπόσχεση έχει σπάσει πολλές φορές, ίσως αξίζει να την αναδιατυπώσετε μέσα στη συμφωνία για να βεβαιωθείτε ότι είναι σαφής ή να εξετάσετε εάν είναι ρεαλιστική για την οικογένειά σας. Ίσως αν την προσεγγίσετε με διαφορετικό τρόπο θα διασφαλίσετε ότι μπορεί να ακολουθηθεί, για παράδειγμα αλλάζοντας τη φράση «υπόσχομαι να μην δημιουργήσω ποτέ καινούργιους λογαριασμούς» σε «υπόσχομαι να ρωτήσω πριν εγγραφώ σε νέο λογαριασμό και να το κάνω μόνο με έναν ενήλικα που εμπιστεύομαι».
Είναι επίσης σημαντικό να επαινείτε τα παιδιά και τους νέους για τις θετικές επιλογές που κάνουν στο διαδίκτυο και για τη σωστή τήρηση της οικογενειακής συμφωνίας.
Ενώ κάποια ζητήματα μπορεί να αισθάνονται ότι εμφανίζονται συγκεκριμένα σε μια εφαρμογή, συχνά συμβαίνουν σε πολλές πλατφόρμες. Ένα παιδί που μιλάει με ανθρώπους που δεν γνωρίζει μέσω ενός παιχνιδιού θα μπορούσε επίσης να κάνει το ίδιο σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ή σε ένα διαδικτυακό φόρουμ. Θα συνιστούσαμε να προσπαθείτε να επικεντρώσετε την οικογενειακή σας συμφωνία στους κινδύνους και όχι σε συγκεκριμένες εφαρμογές, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να ορίσετε σαφή όρια ή οδηγίες για τη χρήση του διαδικτύου στο σύνολο.
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένας ανοιχτός διάλογος με τους νέους σχετικά με τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Αντιμετωπίστε όλα τα μέλη της οικογένειας ως εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα και μοιραστείτε τις γνώσεις σας μαζί για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να είναι ασφαλής στο διαδίκτυο.
Θυμηθείτε ότι μπορεί να αισθανθείτε πως τα παιδιά ξέρουν περισσότερα για την τεχνολογία, αλλά εσείς γνωρίζετε περισσότερα για τη ζωή και αυτό είναι πιο σημαντικό για το πώς να τα κρατήσετε ασφαλή.
Πηγή: Childnet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου