Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Υγιεινές εναλλακτικές

 Συνοδευτικές «σάλτσες» που επιλέγουν τα παιδιά 

Όλοι συνηθίζουν να συνδυάζουν το φαγητό και ακόμα περισσότερο το φαγητό που παραγγέλνεται απ΄ έξω με διάφορες σάλτσες. Η συνήθεια αυτή είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στα παιδιά, στα οποία αρέσει να βουτούν σε κάποια σάλτσα, κέτσαπ, μαγιονέζας ή άλλη. Παρόλα αυτά, η προσθήκη μιας τέτοιας σάλτσας στο φαγητό συνήθως ανεβάζει κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία. 

Για να τις αποφύγετε λοιπόν, χωρίς όμως να τις αποκλείσετε τελείως από το διαιτολόγιο του παιδιού σας, μπορείτε εναλλακτικά να παρασκευάσετε εσείς ορισμένες, όπως προτείνεται παρακάτω. Έτσι, θα έχετε συνοδευτικές σάλτσες με πολύ λιγότερες θερμίδες, με υψηλότερη θρεπτική αξία και το ίδιο νόστιμες όσο και οι έτοιμες!

Σάλτσα μαγιονέζας με γιαούρτι

Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.σ. μαγιονέζα light
1 κλαράκι ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά και είναι έτοιμη.

Σάλτσα μουστάρδας

Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Προαιρετικά: 2-3 κλαράκια ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό

Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και είναι έτοιμη.

Σπιτική σάλτσα ντομάτας αντί για κέτσαπ
 
Υλικά
3 μέτριες ντομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, ρίγανη, ζάχαρη

Εκτέλεση
Αλέθουμε σε έναν πολυκόφτη (multi) τις ντομάτες και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αδειάζουμε το μίγμα, το οποίο βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίγανη και στο τέλος προσθέτουμε ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. 

Τζατζίκι

Υλικά
½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 μέτριο αγγούρι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Προαιρετικά: 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή λίγο πιπέρι
Προαιρετικά: λίγο άνηθο, 1 μικρό καρότο τριμμένο

Εκτέλεση
Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη και προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια στύβουμε το αγγούρι με τα χέρια μας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Βάζουμε το τζατζίκι στο ψυγείο να κρυώσει καλά και είναι έτοιμο.

ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου