Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο ΟΤΕ
Οι μαθητές του Α2 και Α3, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, επισκέφθηκαν το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, που βρίσκεται στην Νέα Κηφισιά, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου. Παρατήρησαν τις σημαντικές συλλογές που διαθέτει το μουσείο και αφορούν την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών.
Με τη βοήθεια του ξεναγού ενημερώθηκαν για τον τρόπο επικοινωνίας των αρχαίων, με μόνα μέσα την φωτιά και το νερό. Επικοινωνίες αποτελεσματικές αφού η πτώση της Τροίας έγινε γνωστή στις Μυκήνες σε ένα βράδυ με τις φρυκτωρίες. Ή ο Ακουστικός Τηλέγραφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με ηχητική εμβέλεια δύο χιλιομέτρων, ώστε να συντονίζεται ο στρατός κατά την διάρκεια των μαχών.
Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν εξαιρετικά μεγάλο πίνακα που είχε με χρονολογική σειρά, σημαντικούς εφευρέτες των τηλεπικοινωνιακών μέσων καθώς και πληροφορίες για το έργο τους. Θαύμασαν το γραφείο και τα εργαλεία του Γκράχαμ Μπελ και είδαν από κοντά έναν τηλέγραφο.
Μεταξύ των εκθεμάτων υπήρχαν παλιές τηλεφωνικές συσκευές από ξύλο, μέταλλο και πλαστικό σε διάφορα χρώματα. Οι δε παλαιότερες συσκευές είναι κυριολεκτικά έργα τέχνης, οι οποίες είχαν μανιβέλα και μέσω αυτής συνδεόσουν με το τηλεφωνικό κέντρο που σε συνέδεε με τον συνομιλητή σου. Ακολούθησαν τα τηλέφωνα με το δίσκο με 10 κυκλικά κενά που αντιστοιχούσαν σε έναν αριθμό, τον οποίο σχημάτιζες και επικοινωνούσες με το κάτοχο άλλου τηλεφώνου. Η τελευταία γενιά συσκευών η κλήση αριθμού γινόταν με πληκτρολόγιο.
Παραστατική ήταν η απεικόνιση η επικοινωνία μέσω δορυφόρων. Ενδιαφέρουσα η συλλογή φωτογραφιών οι οποίες στέλνονταν στις εφημερίδες ως τηλεφωτογραφίες καλύπτοντας θέματα πολιτικής, αθλητισμού και τέχνης.
Ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδρομές, από την οποία τα παιδιά πήραν σημαντικές πληροφορίες.
Δήμητρα Μαρκοπούλου
ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου