…ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ
της Στέλλας Καρατζόγλου*
Θα έχετε παρατηρήσει πως όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο αλλάζει αφενός ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του, και αφετέρου η σχέση σας μαζί του. Το παιδί κατά την διάρκεια της εφηβείας μετασχηματίζεται, περνά στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο της ζωής του, ετοιμάζεται για την ενήλικη ζωή που όμως αργεί ακόμα να έρθει. Είναι βοηθητικό να προσεγγίζουμε αυτό το στάδιο ζωής με περιέργεια και ειλικρινές ενδιαφέρον για τις αλλαγές αυτές που έχουν έρθει στη ζωή του εφήβου. Συμβαίνουν σε επίπεδο βιολογικό, γνωστικό, ψυχολογικό, πνευματικό και κοινωνικό και όπως προκύπτει έρχονται να τροποποιήσουν μια για πάντα την προηγούμενη σχέση που είχε αναπτυχθεί.
Οι γονείς δεν θα έχουν ποτέ ξανά το αξιολάτρευτο μικρό παιδάκι τους με τον τρόπο που το είχαν στο παρελθόν. Ο έφηβος από την πλευρά του, θα σας αμφισβητήσει και θα εναντιωθεί ακριβώς για να δει τα όρια του και να αναπτύξει την δική του ατομική ταυτότητα.
Οφείλουν οι γονείς να λαμβάνουν κάθε αντίδραση του έφηβου ως επιτρεπτή; Όχι! Η περίοδος πειραματισμού για τον έφηβο είναι συχνά αμήχανη για τους γονείς. Οι ανάγκες του εφήβου, όπως συχνά διατυμπανίζουν, δεν γίνονται εύκολα κατανοητές από τον γονέα. Ο απαιτητικός αυτός ρόλος του γονέα καλείται από την μία να προσπαθεί να κατανοήσει την πλευρά του εφήβου και από την άλλη να διαπραγματευτεί με την ασφάλεια και να προστατεύσει τον νεαρό ενήλικα, κατάσταση εξαιρετικά συγκρουόμενη.Έτσι είναι πολύ συχνή στάση των γονέων να απορρίπτουν και να αποδοκιμάζουν τις επιλογές του εφήβου (ντύσιμο, χτένισμα, ιδέες, προτιμήσεις).
Με την επικριτική αυτή διάθεση, από τη μία οι γονείς απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από τον έφηβο και από την άλλη ο έφηβος είναι πεπεισμένος πια πως οι γονείς του δεν τον καταλαβαίνουν. Οι γονείς για να έρθουν πιο κοντά με τον έφηβο, χρειάζεται να εκφράσουν αυθεντικό ενδιαφέρον για τις ασχολίες του: Δεν έχω ιδέα για το τι κάνεις εκεί… Είμαι τελείως άσχετος! Μπορείς να μου πεις τι σ ’αρέσει σε αυτό το βιντεάκι έτσι ώστε να μάθω και να καταλάβω;…Δεν έχω ιδέα από YouTube. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μια ανατροπή στους καθιερωμένους ρόλους και ο έφηβος μαθαίνει εκείνος πια στον ενήλικα νέα πράγματα, κάτι που ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.
...................................
*Η Στέλλα Καρατζόγλου είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών/εφήβων και ενηλίκων, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικευμένη στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (CBT).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου