Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Χρήσιμες Συμβουλές (από 0 έως 100 ετών)

Σωστή Χρήση Διαδικτύου 
του Κυριάκου Οικονομίδη

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για μια σωστή χρήση του Διαδικτύου. Για μένα, δεν αφορά μόνο τις μικρές ηλικίες αλλά όλους όσους ασχολούνται με αυτό. Είναι γνωστό, πως στην Ελλάδα, οι χρήστες της δεν είναι και οι πιο εκπαιδευμένοι στο κόσμο. Είμαστε διαδικτυακά αναλφάβητοι και πρέπει να δούμε το θέμα «διαδίκτυο» πιο σοβαρά. Ακολουθούν οι χρήσιμες συμβουλές. 

Γενικά
 
Στο Διαδίκτυο δεν μπορείς να είσαι απόλυτα προστατευμένος. Χρειάζεται να γνωρίζεις τους κινδύνους και να είσαι προσεκτικός, όπως άλλωστε και στην πραγματική ζωή.
Στο Διαδίκτυο δεν είσαι ανώνυμος. Κάθε ενέργειά σου αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. Ό,τι δημοσιεύεις στο Διαδίκτυο δε διαγράφεται ποτέ! 
 Άλλαξε τον προεπιλεγμένο κωδικό χειρισμού του router και δημιούργησε ένα νέο, δυνατό κωδικό.Επίλεξε ασφαλείς κωδικούς που αποτελούνται από συνδυασμό γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών.
Επαλήθευε πάντα την πηγή των πληροφοριών που εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, διότι δεν είναι πάντα αληθινές.
Βρες τον ΙΜΕΙ (διεθνή αναγνωριστικό αριθμό κινητής συσκευής) της συσκευής του κινητού σου τηλεφώνου, πατώντας τα πλήκτρα * # 06 #, και ζήτα την απενεργοποίηση (μπλοκάρισμα) της σε περίπτωση κλοπής.

Σεξουαλικός Εκβιασμός και Εξαναγκασμός μέσω Διαδικτύου & Sexting
 
Η Διεύθυνσή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται πληθώρα καταγγελιών από πολίτες που απέστειλαν γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες σε γνωστούς ή αγνώστους και έπεσαν θύματα εκβιασμού. Εάν είσαι ανήλικος/-η πρέπει να γνωρίζεις ότι αν βρεθεί στην κατοχή σου γυμνή ή ημίγυμνη φωτογραφία ανήλικου/-ης είναι ποινικό αδίκημα «πορνογραφία ανηλίκων» και έχει νομικές συνέπειες.
Μην ανοίγεις την κάμερα του υπολογιστή σου για να συνομιλήσεις με αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο και μην τους στέλνεις φωτογραφίες ή προσωπικά δεδομένα που τους βοηθούν να σε εντοπίσουν στην πραγματική ζωή.
Μην εμπιστεύεσαι άτομα τα οποία δε γνωρίζεις και μη δεχτείς να τα συναντήσεις.
Πριν αναρτήσεις φωτογραφίες σου, σκέψου το καλά, δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν.
Μίλα σε άτομα εμπιστοσύνης εάν κάποιος σε απειλεί ή σε εκβιάζει, χρησιμοποιώντας προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο.

CyberBullying - Εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου
 
Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το κλειδί. Κανένα λογισμικό γονικού ελέγχου δε θα προστατέψει τα παιδιά από κάποιον επικίνδυνο «διαδικτυακό φίλο».
 
Θυμήσου ότι πρέπει να το πεις κι όχι να το υποστείς!
Μίλα σε πρόσωπα που εμπιστεύεσαι.
Απόκλεισε τον αποστολέα των μηνυμάτων και αποθήκευσε τις αποδείξεις.
Μην απαντήσεις και μη δεχθείς να συναντήσεις τον δράστη.
Ο ρόλος του παρατηρητή είναι κρίσιμος. Εάν δεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει δε θα πρέπει να φοβηθείς να μιλήσεις γι’ αυτό.
Εάν είσαι γονιός ή δάσκαλος, ενθάρρυνε το παιδί να μιλήσει και προσπάθησε να ακούσεις ολόκληρη την ιστορία χωρίς διακοπές

 Social Media - Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

 Πριν αναρτήσεις, σκέψου τα δικαιώματά σου αλλά και τα δικαιώματα των άλλων.
Μην κάνεις δεκτά αιτήματα φιλίας αγνώστων και θυμήσου ότι ο «φίλος φίλου» δεν είναι δικός σου φίλος.
Πριν αναρτήσεις κάποιο sto‰ry, σκέψου το καλά, διότι εκείνη τη στιγμή δηλώνεις το πού και με ποιους είσαι.
Τα social media συχνά προβάλλουν έναν τέλειο τρόπο ζωής, ένα τέλειο πρότυπο ανθρώπου που είναι «μέσα σε όλα». Δεν πρέπει να αλλάζεις συμπεριφορά προκειμένου να προσαρμοστείς στα «πρότυπα» των social media και να νιώθεις αδύναμος, αν δεν προσαρμοστείς στα πρότυπα των άλλων χρηστών.
Στα social media διαδίδονται συχνά παραπλανητικές ή πλήρως ψευδείς ειδήσεις (fake news). Επίλεξε να ενημερώνεσαι από αξιόπιστες πηγές και να διασταυρώνεις τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο Διαδίκτυο.
Σε περίπτωση υποκλοπής του λογαριασμού σου, ενημέρωσε τις επαφές σου και ανάφερε την κλοπή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείς μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report).
Θυμήσου: Μπορεί να πάρει χρόνια να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός και λίγα δευτερόλεπτα για να χαθεί.
Ασφάλισε τους λογαριασμούς σου (χρησιμοποίησε την επιλογή two-step authentication, δυνατούς κωδικούς πρόσβασης και διαφορετικούς ανά λογαριασμό).

Διαδικτυακά Παιχνίδια

Παίξε με όρια και κανόνες!
Μη χρησιμοποιείς ψευδώνυμα (nicknames) που δείχνουν το φύλο και την ηλικία σου.
Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όταν σε ένα παιχνίδι επικοινωνεί μαζί σου ένας άγνωστος χρήστης και ακολούθησε τη διαδικασία αναφοράς (report) ή/και μπλοκαρίσματος (block), εάν σε ενοχλεί.
Φρόντισε να έχεις έναν ασφαλή λογαριασμό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείς.
Πρόσεχε πόση ώρα περνάς παίζοντας το αγαπημένο σου παιχνίδι για να μη χάσεις τον έλεγχο και εθιστείς.

Διαδικτυακές Αγορές

Κάνε αγορές μόνο από αξιόπιστες ιστοσελίδες (sites).
Πρόσεχε που καταχωρείς τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας.
Επίλεξε την αντικαταβολή ως τρόπο πληρωμής ή μια προπληρωμένη κάρτα (Prepaid).

Κινητά

Κάνε εγκατάσταση εφαρμογών μόνο μέσω των επίσημων καταστημάτων.
Απόφυγε τη σύνδεση σε δωρεάν wi-fi, γιατί μπορεί να σου κοστίσει ακριβά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της συσκευής σου και των αρχείων σου.
 
Αν θέλεις να έχεις τις παραπάνω συμβουλές σε PDF, μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ
 
Πηγή: http://www.dwrean.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου