Πιο ασφαλής στο διαδίκτυο
Του Χρήστου Χιωτέλλη
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι πιο σημαντική από ποτέ, με τις απειλές να πληθαίνουν συνεχώς, και τις παραβιάσεων δεδομένων να είναι πλέον καθημερινότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να προστατευτείς στο διαδίκτυο.
Παρακάτω, οι δέκα απλές συμβουλές σε βοηθούν να ενισχύσεις τη διαδικτυακή σου ασφάλεια, είτε είσαι από υπολογιστή είτε από smartphone:
Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για την προστασία των λογαριασμών σου σε ιστοσελίδες ή online πλατφόρμες είναι η χρήση ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης. Απόφυγε να χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς και χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων για να δημιουργήσεις έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.
Ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)
Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σου, απαιτώντας έναν επιπλέον κωδικό εκτός από τον κωδικό πρόσβασης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της πρόσβασης στους λογαριασμούς σου, ακόμη και αν ο κωδικός πρόσβασης παραβιαστεί!
Διαρκής ενημέρωση προγραμμάτων και λειτουργικού
Η ενημέρωση του λογισμικού είναι σημαντική για την προστασία από bugs και κενά ασφαλείας. Φρόντισε να εγκαθιστάς τακτικά τις ενημερώσεις για το λειτουργικό σου σύστημα, τον browser σου, αλλά και άλλο λογισμικό.
Χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς
Το λογισμικό προστασίας από ιούς, ή αλλιώς antivirus μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του υπολογιστή σου από κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές που συναντώνται online. Φρόντισε να χρησιμοποιείς αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς και να το διατηρείς ενημερωμένο.
Προσοχή με τα συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τα συνημμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Να είσαι προσεκτικός όταν ανοίγεις συνημμένα αρχεία από email, ειδικά αν προέρχονται από άγνωστες ή ύποπτες πηγές, ή αν έχουν κατάληξη .exe, .zip, .7zip κ.α.
Απέφυγε τα δημόσια Wi-Fi
Τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi μπορεί να είναι μία άνεση που παρέχουν πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία ή δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, όμως ταυτόχρονα μπορεί να είναι ανασφαλή, διευκολύνοντας σε κάποιον να υποκλέψει τα δεδομένα σου. Αν δεν μπορείς να κρατηθείς offline ή δεν έχεις δεδομένα κινητής, απέφυγε τη χρήση δημόσιων Wi-Fi για ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές με χρήση τραπεζικής κάρτας.
Χρήση VPN
Ένα VPN μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ιδιωτικής σου ζωής στο διαδίκτυο, κρυπτογραφώντας τη διαδικτυακή σου κίνηση και αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με την αποτροπή της υποκλοπής δεδομένων και της παρακολούθησης της διαδικτυακής σου δραστηριότητας.
Προτίμηση HTTPS ιστοσελίδων
Το HTTPS είναι ένα ασφαλές πρωτόκολλο για τη μετάδοση δεδομένων μέσω του διαδικτύου. Όταν επισκέπτεσαι μία ιστοσελίδα, αναζήτησε το εικονίδιο με το λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεων για να βεβαιωθείς ότι η ιστοσελίδα που βρίσκεσαι χρησιμοποιεί HTTPS.
Προσοχή στις απάτες phishing
Οι απάτες phishing είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν διάφοροι για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με περίεργα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου ή ακόμη και τηλεφωνήματα που ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες και ποτέ μην κάνεις κλικ σε συνδέσμους ή να κατεβάζεις συνημμένα αρχεία από άγνωστες πηγές. Λάβε υπόψιν σου πως πολλές φορές οι επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν διευθύνσεις ή ονόματα γνωστών υπηρεσιών, τραπεζών ή ακόμη και εταιριών courier!
Περιορισμός προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο
Περιόρισε τις προσωπικές πληροφορίες που μοιράζεσαι στο διαδίκτυο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς. Απέφυγε να μοιράζεσαι ευαίσθητες πληροφορίες, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου, κωδικούς Taxisnet, και να είσαι προσεκτικός όταν μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Επιπλέον, σε τακτά χρονικά διαστήματα επανεξέταζε τις ρυθμίσεις απορρήτου στις υπηρεσίες που χρησιμοποιείς ώστε να περιορίσεις τους χρήστες που μπορούν να δουν τις πληροφορίες σου, αλλά και να κάνεις χρήση νέων χαρακτηριστικών ασφαλείας.
Παραπάνω είδαμε δέκα βασικές συμβουλές για να γίνετε ασφαλέστεροι στο διαδίκτυο.
Πηγή: http://www.dwrean.net/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου