Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πόλη της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από το Μακεδόνα στρατηγό Κασσάνδρο. Το 2ο αιώνα π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας επιπλέον μετά την άλωση από τους Οθωμανούς, το 1432 παρέμεινε στην οθωμανική αυτοκρατορία για περίπου πέντε αιώνες. Τέλος, μετά την ένταξή της στον κορμό του ελληνικού κράτους, το 1912 ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε μεταβολές με την εγκατάσταση των Ελλήνων Μικρασιατών, καθώς και με την θανάτωση των Εβραίων από την κατοχική Γερμανική διοίκηση.
- Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης είναι το σύμβολο της πόλης είναι ο Λευκός Πύργος. Έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς μέσα στον Πύργο, καθώς και στο μουσείο του, το οποίο παρέχει διάφορες ιστορικές πληροφορίες.
- Το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι η Νέα Παραλία την οποία μπορείς να περιηγηθείς είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Μπορείς να δεις από κοντά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (και τις Ομπρέλες του Ζογγόπουλου).
- Να επισκεφτείς τα Κάστρα και την Άνω Πόλη, Εκεί βρίσκονται τα κάστροπληκτα, μικρά διατηρητέα σπίτια, τα οποία κατοικήθηκαν από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη Πορτάρα, η οποία είναι μία πύλη που θυμίζει την περίοδο της τουρκοκρατίας. Συναντάς την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων και παίρνοντας τον πλακόστρωτο δρόμο πας στο Επταπύργιο (Γεντι Κουλέ), το φρούριο των Παλαιολόγων που μετέτρεψαν σε κάτεργο οι Τούρκοι και φυλακή οι νεοέλληνες μέχρι πριν λίγα χρόνια...
- Στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλά βυζαντινά μνημεία, όπως είναι: Η Καμάρα Θεσσαλονίκης (χτίστηκε τον 3ο αιώνα ως σύμβολο της νίκης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου). Η Ροτόντα (ήταν το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Γαλέριου) λειτουργεί ως ναός. Ο ναός της Αγίας Σοφίας (χτίστηκε τον 7ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στον Χριστό και στη Σοφία του Θεού), καθώς και τον ναό του Αγιου Δημητρίου, προστάτη της πόλης
- Απολαύστε τα μοναδικά κουλούρια Θεσσαλονίκης, λεπτοκαμωμένα με πολύ σουσάμι και η ψίχα συνεκτική. Αναζητήστε γύρω από τη Ροτόντα τα εργαστήρια την ώρα που τα φτιάχνουν και πωλούν στις 12:30 τη νύχτα την πρώτη φουρνιά και κάθε ώρα μετά μέχρι το πρωί.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ
ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου