Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Σε διαιτητική εκδοχή

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ
του Μάνου Δημητρούλη*

Το σταφιδοψωμο, αυτό το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων είναι σήμερα εδώ!!!
Στην πιο ελαφριά, υγιεινή αλλά και νόστιμη, όπως πάντα εκδοχή του  με τη βοήθεια του αχτύπητου αλευριού Ντίνκελ. Μια θαυμάσια πρόταση και για το σχολείο.
.
Υλικά

500 γρ. αλεύρι Ντίνκελ 
335 ml χλιαρό νερό
1 κ.σ. μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κούπα σταφίδες ή αποξηραμένα blueberries ή cranberries
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις σταφίδες, το λάδι, το μείγμα μαγιάς και χτυπάμε με το γάντζο ώσπου να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδομένο μπολ, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Ξεσκεπάζουμε το ζυμάρι, φτιάχνουμε μια μακρόστενη φραντζόλα και τη βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα για κέικ στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ακόμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Διατροφικές πληροφορίες ανά κομμάτι (60 γρ.)

Ενέργεια: 145 kcal
Υδατάνθρακες: 20.3 γρ.
Πρωτεΐνη: 4.5 γρ.
Λιπαρά: 4.1 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 1.9 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.2 γρ.

Αλεύρι Ντίνκελ

Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι υψηλότερη κατά 10-25% σε σχέση με άλλα άλευρα σιταριού.
Είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Είναι ένα πολύ υδατοδιαλυτό αλεύρι με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά του να απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό.
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου