Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, τεύχος 13

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η επανάσταση των Νεότουρκων διακήρυττε ισονομία και δημοκρατία για όλους τους κατοίκους της Οθωμανικής επικράτειας  μέχρι που κατέλαβε την εξουσία. Στην πραγματικότητα  ο όρος «Τούρκος» αντικατέστησε τον όρο «Οθωμανός» και στο πλαίσιο της ομογενοποίησης της Τουρκίας έπρεπε, με γερμανική συνταγή, να εκδιωχθούν οι χριστιανικές μειονότητες. Αρχικά κατάργησαν τα στοιχειώδη προνόμια που είχαν, όπως ήταν τα εκπαιδευτικά, τα εκκλησιαστικά και τα οικονομικά. Ακολούθησαν οι απάνθρωποι διωγμοί που είχαν μορφή γενοκτονίας και περιλάμβαναν βίαιες επιστρατεύσεις στα "Τάγματα Εργασίας" και λεηλασίες περιουσιών, μαζικούς εκτοπισμούς, πορείες θανάτου στην έρημο της Ανατολίας και σφαγές. Ο μισός πληθυσμός του Πόντου έχασε την ζωή του, οι εξολοθρευθέντες υπολογίζονται σε 350.000 ψυχές. 
Στα ενδιαφέροντα άρθρα του περιοδικού αναλύονται και παρουσιάζονται τα γεγονότα της γενοκτονίας, η κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή των ποντίων, καθώς και η «Δημοκρατία του Πόντου». Η ζωή στα 500 χρόνια της Οθωμανικής σκλαβιάς και τα πέντε χρόνια της Κεμαλικής θηριωδίας.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του 13ου τεύχους του περιοδικού ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, που κυκλοφορούσε ως ένθετο της καθημερινής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου